Cumhur İttifakı'nın Anayasa mesaisi

Cumhurbaşkanlığı sisteminin iyileştirilmesi için Cumhur İttifakı'nın çalışmaları devam ediyor. AK Parti'nin yeni Anayasa taslağı toplantılarında yasama-yürütme ilişkilerini ele aldığı öğrenildi. Cumhurbaşkanının kararname yetki çerçevesinin yeniden belirlenmesi, gensoru ve güvenoyu gibi seçeneklerle Meclis'in denetim yetkisinin artırılmasının üzerinde duruluyor.

Cumhur İttifakı'nın Anayasa mesaisi

Güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisine karşılık iyileştirilmiş Cumhurbaşkanlığı sistemi hazırlanıyor.

AK Parti yeni Anayasa taslağına ilişkin çalışmalarında Cumhurbaşkanlığı sisteminde planlanan değişiklikleri, hak ve özgürlüklerin genişletilmesini ele alıyor. Türkiye gazetesinin haberine göre taslakla ilgili yapılan son toplantılarda yasama ve yürütme yetkileri masaya yatırıldı.

AK Parti'nin toplantılarında Cumhurbaşkanının kararname yetki çerçevesinin daha net çizilmesi tartışıldı. Gensoru ve güven oylamasına benzer bir sistemle Meclis'in denetim yetkisinin artırılması da ele alındı. Edinilen bilgiye göre bakanlar hakkında belirli milletvekili sayısına ulaşmak şartı ile gensoru önergesi verilmesi yönünde öneriler sunuldu.

AK Parti güvenoyunda ise üç seçenek üzerinde duruyor. İlk seçenek Bakanlar Kurulu'nun tümünün birlikte güvenoyu alması olurken ikinci seçenekte sadece bazı bakanların güvenoyu alması bulunuyor. Üçüncü seçenekte ise bakanların tek tek güvenoyu alması planlanıyor.

Öte yandan AK Parti kurmayları, MHP'nin gündeme getirdiği Cumhurbaşkanı yardımcısının seçimle gelmesi önerisi üzerinde değerlendirme yapıldığını da kaydetti. AK Parti'de Cumhurbaşkanı yardımcısının seçime girmesi yerine milletvekilleri arasından atanması halinde milletin oyları ile seçilmiş olacağı değerlendiriliyor. Meclis'te güvenoyu MHP'nin de anayasa taslağında olan bir öneriydi.

# erdoğan # ak parti # meclis # cumhurbaşkanlığı # anayasa # Bahçeli # cumhur ittifakı # anayasa taslağı # gensoru