Çipli pasaportların dağıtım tarihi belli oldu

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmeleri için verilen tarih yaklaşıyor. Schengen ülkelerine vizesiz seyahat için gereken çipli pasaportlar 1 Haziran’dan itibaren dağıtılacak.

Çipli pasaportların dağıtım tarihi belli oldu

Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat için gerekli olan çipli pasaportların dağıtımına 1 Haziran’dan itibaren başlanacak.

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşmaya göre Schengen ülkelerine seyahat etmek isteyen yurttaşların pasaportlarını yenilemeleri gerekecek.

Yenilenen pasaportların çiplerinde Avrupa Birliği’nin şart koştuğu parmak izleri ve kişisel bilgilerin yüklendiği biyometrik veriler olacak.

Pasaportlarını yenilemek isteyenlerin eski pasaportlarının kullanım süreleri yeni pasaporta eklenecek. Geçerli süre harcı ödendiğinden yenileme için harç talep edilmeyecek. Ancak cüzdan için ücret istenecek.

Yenilenecek pasaportlarla AB üyesi olan ama Schengen anlaşmasına dahil olmayan ülkelerden İrlanda ve Birleşik Krallık’a vizesiz gitmek mümkün olmayacak. Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’a ise yapılacak düzenlemeyle vizesiz seyahat edilebilecek.

AB üyesi olmayan ancak Schengen bölgesi ülkeleri arasında yer alan İsviçre, Norveç ve İzlanda’nın yanı sıra şehir devletler durumundaki Linteştayn, Andora ve San Marino’ya da vizesiz seyahat etmek mümkün olacak.

AB’ye uyumlu pasaportlar almanın bir zorunluluğu yok. Ancak pasaportlarını yenilemeyenlerin Schengen ülkelerine gitmek için vize almaya devam etmeleri gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr

# belli oldu # çipli pasaportlar # dağıtım tarihi