Mali'de aslında ne oldu?

Mali'de 18 Ağustos 2020’de Ordu-Millet birlikteliğiyle gerçekleşen Fransa karşıtı müdahalenin ardından, 24 Mayıs’ta “yeni hükümet ataması” başlığı altında düzenlenen Batıcı girişim boşa çıkarıldı. Ulusal Kanal'ın Mali kaynakları, Mali'de yaşanan gerçekleri aktardı.

Mali'de aslında ne oldu?

18 Ağustos Devrimi’nin lideri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Albay Assimi Goita dün resmi bir açıklama yaparak, “Halkın ihtiyaçlarını dikkate almayan ve görevini kötüye kullanan Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ı yasaların kendisine verdiği yetkiye dayanarak görevden aldığını” duyurdu.

DEVRİMİN LİDERLERİNİ GÖREVDEN ALMA GİRİŞİMİ

Batı merkezlerinin etkisindeki Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık “bürokrasisi”, 24 Mayıs günü açıkladığı yeni hükümette, “Milli Savunma” ve “Güvenlik ve Sivil Savunma” Bakanlıkları görevinde bulunan, 18 Ağustos Devrimi’nin iki liderini görevden aldı.

Savunma Bakanı Albay Sadio Camara, 18 Ağustos Devrimi’nin “fikri mimari” olarak biliniyor.

GEÇMİŞİN TEKRARI ''DÉJÀ VU'' YE İZİN VERİLMEDİ

Mali’nin genç devrimcileri, 1991 ve 2012 Mali Devrimleri sonrasında yaşananların tekrar yaşanmasına bu kez izin vermediler.

1991 ve 2012 halkçı devrimci çıkışları, bir sure sonra, Bati merkezlerinden gelen, “askeri değil, sivil hükümet” sloganlı dayatmalara boyun eğmek zorunda kalmış, gerekli koşullar yaratılmadan ülke, zemini hazırlanmamış “seçim” ortamlarına sürüklenerek, Batı yanlıları yönetimde yeniden etkin olmuştu.

2020 devrimini takip eden süreçte, genç devrimciler, Hükümet’te görev alarak geri dönüşü engellemek istediler. Dahası, 24 Mayıs günü yaşanan “oldubitti”yi de öngörerek, yasal düzenlemeler yaptılar.

İşte bu yasal düzenlemelerin ve de haklılığın getirdiği meşruiyetle, genç devrimciler, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bu komploya karışan isimleri gözaltına aldı.

HÜKÜMET HALKLA TEMAS KURMADI

Devrim lideri Goita, açıklamasında, sürmekte olan grevlere işaret ederek, hükümeti halkın sorunlarına eğilmemekle ve halkın temsilcileriyle diyalog kurmamakla eleştirdi.

# Milli Savunma # Mali # Assimi Goita # mali hükümet # mali devrim # mali 18 ağustos devrimi