Ekonomist Hakan Topkurulu, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi

Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı faiz indiriminin ardından bu konuyu değerlendirmek için Ekonomist Hakan Topkurulu Ulusal Kanal Gün Ortası canlı yayınına bağlandı.

Ekonomist Hakan Topkurulu, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi

Geçen yıldan bu yıla devam eden düşüşün nedenini ele alan Topkurulu, önümüzdeki aylarda karşılaşabilinecek tabloyu da çizdi.

Topkurulu, faiz indirimini, "Çeşmeyi sıkarsanız damla damla akmaya devam eder ya, iyice sonuna kadar sıkarsınız ya işte bu" sözleriyle tanımladı.

Ekonomist Topkurulu, "Faiz indirimi de böyle bir şey daha evvel bir daha sıkayım dedi sonuna kadar getirdi işte böyle. Şimdi şöyle söyleyeyim bu sene de böyle devam edecek gibi dediniz ya hayır bundan sonra öyle kolay kolay faiz indirimi devam edemez buunn nedenine geleyim bizim faizleri neden yukarı çekmişlerdi? 24'ü görmüştü faizler, kur artışı enflasyonu tetiklemişti, sıcak para kaçmasın diye 24'lere çektiler faizleri daha sonra enflasyondaki düşüş hükümetin Merkez Bankası Başkanı'nı değiştirecek kadar ciddiye aldığı bir şekilde faizleri aşağı indirmeye başladı. 2019 yılı içinde bence doğruydu faizlerin aşağı indirilmesi çünkü faizlerin aşağı çekilmesi kredilerin ucuzlamasını getirdi.

Yatırım, tasarruf olan paranın da ekonomiye çıkmasını çünkü faizden gelir yüksek olmayınca insanlar daha rahat alışverişe yönelebilir. Böyle bir psikolojisi de var bunun ki 2019 Aralık ayında yüzde 50 konut satışında artış oldu. Ama konut satışı olumludur ama eldeki kaynakların verilmesi çok olumlu değil.

En son açıklanan cari açık verilerinde kasım ayına kadar açık vermeyen ticaretimiz aralık ayında ilk cari açığını 500 milyon dolarla verdi. Şimdi bu 500 milyon dolar, ciddiye alınmayabilir bir rakam ama eğilim olarak baktığımızda cari açığın yükseleceği görülüyor.

Sanayi üretiminde artış var bu son çeyrek büyüme galiba şubat başı gibi açılacak 4. çeyrek 2019 rakamında göreceğiz ki 2019'da büyümüşüz. Hükümet hala cari açığın olduğu yeri ya tespit edilemedi ya da tespit etti nasıl önlem alacağını bilmiyor. Yani Nisan ayı gibi kur tetiklenmeye başlayacak, enflasyonun tetiklenmesi de tekrar faiz artış kararının alınmasına yol açabilir" sözleriyle durumu değerlendirdi.

ulusal.com.tr

# Merkez Bankası # hakan topkurulu # merkez bankası faiz kararı # ekonomist