Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Saparbekuli Ulusal Kanal'a konuştu: "Kazakistan Asya ile iş birliğini geliştirmesinde Türkiye için önemli bir konuma sahip"

Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yapan Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli, Asya ile iş birliği açısından ülkesinin kilit bir konumda olduğunu söyledi. Asya'nın ekonomi açısından ağırlık kazandığını belirten Saparkuli, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin de artırılması gerektiğini ifade etti.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Saparbekuli Ulusal Kanal'a konuştu: "Kazakistan Asya ile iş birliğini geliştirmesinde Türkiye için önemli bir konuma sahip"

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Uğur Pideci

Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yapan Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli, Asya ile iş birliği açısından ülkesinin kilit bir konumda olduğunu söyledi. Asya'nın ekonomi açısından ağırlık kazandığını belirten Saparbekuli, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin de artırılması gerektiğini ifade etti:

- Kazakistan günümüzde Tek Kuşak Tek Yol Projesi’nin eski İpek Yolu’nun canlandırılmasında önemli bir güzergâha sahiptir.

Saparbekuli, Asya'nın yükselen bir değer olduğuna dikkat çekti, ülkesinin konumu "kilit" ifadesiyle tanımladı:

- Kazakistan, dünyanın şu anda değişen öncelikle ekonomik ticari üretim alanında değişen ağırlık kazanan Asya ile iş birliğini geliştirmesinde Türkiye açısından da önemli bir konuma sahip.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli, Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yaptı. Kazakistan’ın Asya’da önemli bir geçiş güzergahı olduğunu söyledi:

- Kazakistan üstünden toplamda 4 tane uluslararası demiryolu ve 5 tane uluslararası otoban geçmekte. Çin ve Avrupa arasındaki otoban tamamlandı 4 bin km. Bunlar tabi Asya ile iş birliğinin Kazakistan’ın bir kilit noktası olduğunu gösteriyor.

Saparbekuli, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticari ilişkilerin artırılması için çalışmaların yapıldığını belirtti:

- Kazakistan-Türkiye arasındaki 3 Milyar doları azıcık aşan ticari hacmimiz iki ülke potansiyelini maalesef yansıtmıyor. Ulaştırmalar bazen tek taraflı oluyor. Taşımacılık her iki taraftan da yapılırsa o zaman ulaştırma maliyeti de düşecek. Bakü- Tiflis-Kars demiryolu projesi çerçevesinde Mersin’e kadar Kazakistan üzerinden hem Orta Asya’nın hem Uzak Doğu, Asya ve Çin’den malların taşınmasına yönelik çalışmalar şu anda sürdürülmekte.

Büyükeli Saparbekuli, Afganistan’da yaşanan gelişmelerle ilgili soruyu da yanıtladı. Afganistan’ın Orta Asya açısından çok önemli bir bölge olduğunu vurguladı:

- Burası aslında Asya’nın hatta Orta Asya’nın kanayan bir yarasıdır. Tabii Kazakistan, Afganistan’la baştan olarak çeşitli eğitim ekonomi hem de insani olarak iş birliklerini gerçekleştirdi. Şu anda Afganistan’daki süreci dikkatle takip ediyoruz. Afganistan’da olup bitenler sonuçta sadece o ülkeler ile komşu ülkeler değil, bölgeyi etkileyecek durumda.

# ekonomi # ticaret # büyükelçi # asya # kazakistan # ipek yolu # Tek Kuşak Tek Yol