Adana'da soya fasulyesi hasatla beraber 4.5 liraya düştü

Çukurova’da soya fasulyesinin hasadına başlandı. Soya fasulyesi 400’den farklı sektörde kullanılan stratejik bir ürün. Ancak üretimde kooperatifleşme olmayışı ve plansızlık satış fiyatının düşmesine neden oluyor. Soya fasulyesi üreticileri bu yıl maliyetlerini dahi zor çıkaracak durumda olduğunu söylüyor.

Adana'da soya fasulyesi hasatla beraber 4.5 liraya düştü

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Türkiye de yetiştirilen soya fasulyesinin yüzde 65’inin üretildiği Adana da hasatlar başladı.

Gıda sektörünün yanı sıra hayvan yemi, tutkal, mürekkep, sabun, benzin, böcek ilacı, alkol, plastik ve lastik gibi 400'ün üzerinde endüstriyel ürünün üretiminde kullanılan stratejik bir ürün, soya fasulyesi.

Ancak ürettim miktarı ülkemize yetmiyor. Her yıl milyarlarca liralık soya fasulyesi ithalatı yapılmak zorunda.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de ilk olarak Çukurova’nın bereketli topraklarında hasadına başlanıldı. Rekolte ise beklentiyi karşılamadı.

Soya fiyatlarının geçtiğimiz haftalarda 6 liraydı. Hasat zamanı ise 4.5 liraya kadar düştü. Üreticiler ise bu duruma tepkili.

Soyada ithalatı azaltmanın yolu üretimin daha fazla desteklenmesinden geçiyor.

İmkanı olan üretici fiyat artışı umuduyla ürününü bekletebiliyor. Hasat zamanı alacaklıları kapısına dayanan ise 4 buçuk liradan satmak zorunda.

Çiftçi Kemal Karslı, üretimde kooperatifleşme ve planlama olmamasının sonucu olarak, piyasatüccarların kontrol ettiğini belirtti.

Yağlı tohum desteklemelerinin ekim zamanından sonra yatması çiftçiyi mağdur ediyor. Soya fasulyesi desteklemeleri ise piyasa artışına rağmen yıllardır 60 kuruş.

Girdi maliyetlerinin geçen yıla oranla yüzde yüz arttığını belirten çiftçi Tahir Karslı, devletin piyasaya el atması gerektiğini belirtti.

# adana # piyasa # maliyet # çiftçi # çukurova # gıda sektörü # tüccar # yağlı tohum # hayvan yemi