Irak mahkemesinden "hiçbir bileşenin ayrılma hakkı yok" kararı

Irak Federal Mahkemesi, Bölgesel Yönetimin yasa dışı olarak yaptığı "bağımsızlık referandumu"na ilişkin kararını açıkladı. Irak Başbakanı Haydar İbadi, “Kürdistan Bölgesi, Irak’tan ayrılmak istemediklerine yönelik açık bir duruş göstersin” dedi. Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani'den ise "Bağdat'la görüşmelere hazırız" açıklaması geldi

Irak mahkemesinden "hiçbir bileşenin ayrılma hakkı yok" kararı

Irak Federal Mahkemesi, Irak Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme, "anayasanın ülkedeki hiçbir bileşene ayrılma hakkı vermediğini" belirtti.

Irak Başbakanı Haydar İbadi'den mahkemenin kararına ilişkin bir açıklama geldi. İbadi; “Kürdistan Bölgesi, Irak’tan ayrılmak istemediğine yönelik açık bir duruş göstersin" ifadesini kullandı.

Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise Bağdat'a Irak anayasası çerçevesinde görüşmelere hazır olduklarını söyledi. Bakanlar Kurulu sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Barzani, sınır kapıları, gelirler ve havalimanları sorunlarını çözmek istediklerini belirtti.

Diğer ülkelerle görüşme hakkında ise Barzani, “Türkiye ve İran’la, sorunların çözümü için bizzat ilgileniyorum” yorumunda bulundu.

"Kürdistan Bölgesi Hükümeti, halkı komuşlarıyla barış içinde yaşamak istiyor. Bölgede istikrar unsuru olmak istiyor. Özellikle de geçmişte iyi ilişkilerimizin olduğu Türkiye’yle bunun sürmesini istiyoruz. Türkiye’yle, İran’la bu görüşmelerimizi sürdürmek istiyoruz. Bağdat’la yaşadığımız sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözümü için bize yardımcı olmalarını istiyoruz."

ulusal.com.tr

# ırak # barzani