Ağrı'da kazanlar tel peynir için yakıldı

Ağrı'da üretici kadınlar tel peynir yapımına başladı. Kazanlar yakıldı, sütler kaynatıldı. Geleneksel yöntemlerle üretilen tel peynir kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline geldi.

Ağrı'da kazanlar tel peynir için yakıldı

Ağrı'da kazanlar kış sofralarının vazgeçilmezi "tel peynir" için yakıldı.

Hayvancılığın yaygın yapıldığı kentte doğal ortamında beslenen ineklerin sütünden tel peynir yapılıyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen tel peynir, kışın kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline geliyor.

Tutak ilçesine bağlı köylerde yaşayan kadınlar, zengin bitki örtüsüne sahip dağlık alanlarda otlayan ineklerden elde ettikleri sütü tel peynirinde kullanmak için bir gün dinlendiriyor.

Kazanlarda kaynatılan süt, mayalanıp yoğurduktan sonra elle açılıyor.

Tel tel olan peynir tuzlu suda belli bir kıvama gelene kadar bir gün dinlendiriliyor. Sonrasında ise afiyetle tüketiliyor.

Üretici kadınların söylediğine göre bu peynir, 3 yıla kadar bozulmuyor.

İsaabat köyünde tel peynir üretimi yapan kadınlardan Harika Kılıç, uzun yıllar çok sayıda peynir çeşidi ürettiğini söyledi.

- Sabah tandırı hazırlayıp ateş yakıyoruz. Kazanlara koyduğumuz sütü kaynatıp mayasını ekleyip yapımına başlıyoruz. Bu peynirin yapımı çok zor ve hiç basit değil. 2 yıl kalıyor doğal ve yağsız. Açsam 10 metreye kadar uzanır.

Zorlu yapımıyla dikkat çeken tel peyniri, çetin geçen kış aylarında kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline geliyor.

# ağrı # peynir # Tutak