Kritik Soçi zirvesi! Türkiye Rusya İran anlaştı

Suriye için kritik Soçi zirvesine çok az bir süre kaldı. Rusya Devlet Başkanı Putin ve Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ın görüşmesinin ardından masadaki başlıklar da netleşti. Çatışmasızlık bölgeleri ve siyasi geçiş süreci ana gündem maddesi olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşı Ruhani ve Putin Suriye'deki gelişmeleri ele alacak. Üç ülkenin Genelkurmay Başkanları da Suriye'den terörün tamamen temizlenmesi konusunda anlaştı

Kritik Soçi zirvesi! Türkiye Rusya İran anlaştı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani. Bu üç isim Suriye için bir araya gelecek. Kritik öneme sahip Soçi'deki zirvenin detayları da netleşti. Gündem Suriye. Masada ise önemli başlıklar var.

SOÇİ ZİRVESİNİN GÜNDEM MADDELERİ

- Çatışmasızlığın devamını sağlamak.

- El Nusra ile diğer silahlı muhaliflerin ayrıştırılması.

- Kendisini El Nusra'dan ayıran grupların siyasi geçiş sürecine dahil edilmesi.

- IŞİD sonrası dönemde PKK/PYD'nin durumu.

Zirve öncesi üç ülkenin Genelkurmay başkanları da bir araya geldi. Orgeneral Hulusi Akar mevkidaşları Rus Valeriy Gerasimov ve İranlı Muhammed Bakıri ile toplantı yaptı. Bu ön görüşmede IŞİD'li teröristlerin ve El Nusra mensuplarının Suriye'den tamamen tasfiyesi için anlaşmaya varıldı.

Çatışmasızlık Bölgeleri ve siyasi geçiş süreci Üçlü Soçi zirvesinin en önemli maddeler... İşte bu konuların ayrıntılı görüşüleceği Türkiye-Rusya-İran zirvesinin zemini Putin-Esad görüşmesiyle oluşturuldu.

Rus lider Putin ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad bir araya geldi. İkilinin görüşmesinin ardından açıklama kremlinden yapıldı.

Görüşmede Putin, Esad'ı teröristlere karşı verdiği mücadeleden dolayı tebrik etti, "Esad'ın geleceğine Suriye halkı karar verecek" dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Esad ise ise askeri ve siyasi desteğinden dolayı Putin'e teşekkür etti, Suriye'de başlayacak diyalog süreci için Rusya'nın desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Esad'ın Rusya ziyareti 4 saat kadar sürdü, Soçi'ye gidişi de dönüşü de çok konuşuldu. 4 yıl aradan sonra Rus askeri uçağı Türkiye üzerinden uçtu. Rotası ise Suriye'deki Hmeymim üssü-Moskova'ydı. İddia ise o uçakta Esad'ın bulunduğu yönündeydi. O uçağın savaş anında askeri amaçlı kullanılabilen ancak sivil bir uçak olduğu da iddialar arasındaydı.

ulusal.com.tr

# türkiye # rusya # iran # ışid # suriye # Sputnik # El Nusra