Avrupa Birliği'nden aşı sertifikasına erteleme

Avrupa, koronavirüs salgınının neden olduğu seyahat özgürlüğünü tartışıyor. Birliğe üye ülkelerin liderleri bir araya geldi. Toplantıdan aşı sertifikasını erteleme kararı çıktı. Ancak gerekli olmayan seyahatlere kısıtlama getirilmesi gündemde.

Avrupa Birliği'nden aşı sertifikasına erteleme

Yunanistan'ın ''aşı olanlar daha rahat seyahat etsin'' önerisine Avrupa Birliği ülkelerinden ret kararı çıktı.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin liderleri video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Toplantının ana gündem maddesi koronavirüs salgınıydı. Yunanistan'ın aşı sertifikası önerisi tartışıldı. Liderler öneriyi erteleme kararı aldı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, ertelemeye gerekçe olarak, aşının etkinliğinin henüz bilinmemesi ve aşıya henüz ulaşamamış kişilerin haklarının korunmasını gösterdi.

Aşı sertifikası önerisi şimdilik ertelenirken, virüsün bulaşmasını engellemek için yeni tedbirler alınması kararlaştırıldı. Virüsün ortaya çıkan yeni türlerinin Avrupa'da yayılmasından endişe eden Birlik ülkeleri, mecburi olmayan seyahatlerin güçlü şekilde caydırılmasını hedefliyor.

Bu kapsamda, risk bölgelerini gösteren haritaya ''koyu kırmızı'' renkle gösterilecek yeni bir kategori eklenecek. Buralardan gelecek kişilerin hem seyahatten önce test yaptırması hem de seyahat sonrasında karantinaya alınması gündeme gelecek.

Avrupa Birliği liderlerinin gündeminde BionTech ile Pfizer aşısının teslimatında yaşanan gecikmeler de vardı. ''Aşı üreticileri taahhütlerine uymalı'' diyen Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, aşılama sürecini hızlandırmak için için tüm imkanları inceleyeceklerini söyledi.

# yunanistan # koronavirüs # avrupa # aşı # avrupa birliği # ab # Charles Michel # virüs # sertifika