Anayasa çalışmalarına hız verildi: Anayasa Bilim Kurulu toplandı

AK Parti'nin yeni Anayasa çalışmaları sürüyor. Anayasa Bilim Kurulu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk toplantısını 30 Haziran’da yaptı. Taslak metinde, denge ve denetleme sistemi Meclis’i daha güçlendirecek şekilde yeniden değerlendirildi. Anayasa'nın ilk dört maddesinin korunduğu taslakta yeterli imzayı toparlayan yurttaşlara da Meclis’e kanun teklifi sunma imkanı verilecek.

Anayasa çalışmalarına hız verildi: Anayasa Bilim Kurulu toplandı

Yeni Anayasa çalışmalarına hız veren AK Parti ilk toplantısını yaptı.

Anayasa Bilim Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında 30 Haziran’da toplandı. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Yavuz Atar başkanlığında oluşturulan kurulun toplantısına AK Parti'nin hukukçu milletvekilleri de katıldı.

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi’nin yazısına göre, AK Parti taslak metinde üzerinde çalışmaları tamamlayıp MHP’ye götürecek. Ardından muhalefetle görüşmeler başlayacak. Anayasa metninde siyasi partiler arasında anlaşma sağlanamazsa AK Parti’nin kamuoyunun desteğini talep edeceği belirtildi.

MECLİS’İN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Anayasanın ilk dört maddesinin korunduğu taslakta Meclis’in güçlendirilmesi hedeflendi. Denge ve denetleme sistemi Meclis’i daha güçlendirecek şekilde yeniden kurgulandı.

Cumhurbaşkanlarının seçiminde dörder yıl olmak üzere iki dönem kuralı da korunacak.

VATANDAŞA KANUN TEKLİFİ HAKKI VERİLECEK

Yeni Anayasa taslağında halka Meclis’e kanun teklifi sunma imkânı da getirilecek. Belirli imza sayısını bulan yurttaşlar Meclis’e kanun teklifi sunabilecek.

Taslak metinin üçte birinin "insan hakları" konusuna ayrıldığı kaydedildi. Ayrıca kadın ve çocukları haklarının ayrı bir bölümde düzenlendiği ifade edildi.

# mhp # ak parti # AKP # meclis # anayasa # recep tayyip erdoğan # Yavuz Atar # Anayasa Bilim Kurulu