Dostlar Aşık Veysel'i hatırladı... Aşık Veysel Şatıroğlu kimdir

Anadolu'nun büyük halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ölümünün 46. yılı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 'Dostlar Beni Hatırlasın' başlıklı konser düzenlendi. Sanatçı Cengiz Özkan, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, Emel Taşçıoğlu ve Necdet Kaya sahne aldı

Dostlar Aşık Veysel'i hatırladı... Aşık Veysel Şatıroğlu kimdir

Ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, geride bıraktığı unutulmaz eserleri ve yürek burkan hayat hikayesi ile vefatının 46. yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) düzenlenen konserle anıldı.

Sunuculuğunu sevilen radyo programcısı Jale Şengün'ün yaptığı "Dostlar Beni Hatırlasın" başlıklı konserde, sanatçı Cengiz Özkan, Erkan Oğur&İsmail Hakkı Demircioğlu, Emel Taşçıoğlu ve Necdet Kaya sahne aldı.

Konserde, sanatçılar Aşık Veysel'in aralarında "Güzelliğin On Para Etmez", "Beni Hor Görme Gardaşım", "Anlatmam Derdimi Dertsiz İnsana" ve "Seherde Ağlayan Bülbül"ün bulunduğu birçok eserini seslendirdi. Sanatçılar, Aşık Vyesel'in sevilen eserlerinin yanı sıra bu geceye uygun farklı türküler de seslendirerek unutulmaz bir geceye imza attı.

Yaklaşık 2 saat süren konser sonunda sanatçılar birlikte sahneye çıkarak "Uzun İnce Bir Yoldayım" adlı türküyü söyledi. İzleyiciler, konser sonunda sanatçıları ayakta alkışladı.

AŞIK VEYSEL KİMDİR?

Âşık Veysel gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu 25 Ekim 1894 Sivas'ta doğdu, 21 Mart 1973'te yine Sivas'ta hayata gözlerini kapadı.

Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti.

Kendi çiçek hastalığını şöyle anlatırdı:

“Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kaydı ve düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım... Çiçek zorlu geldi. Sol gözümde çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan.”

Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başladı.

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl adına şenlikler yapılır.

Eserlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.

Cengiz Özkan

Erkan Oğur - İsmail Hakkı Demircioğlu

Emel Taşçıoğlu

Konser sonunda sanatçılar birlikte sahneye çıkarak "Uzun İnce Bir Yoldayım" adlı türküyü söyledi.

# istanbul büyükşehir belediyesi # ibb # Aşık veysel # CRR # Cemal Reşit Rey # ölüm yıldönümü # erkan oğur # İsmail Hakkı Demircioğlu