Makedonya sınırında göçmen krizi

Göçmen krizine karşı olağanüstü hal ilan eden Makedonya'nın, Yunanistan sınırında insanlık dramı yaşanıyor. Makedonya Yunan sınırını kapadığı için göçmenler sınıra yığılmaya başladı. Günlerdir sınırda bekleyen göçmenlerin sayısı da giderek artıyor.

Makedonya sınırında göçmen krizi

Avrupa'ya gitmek için yola çıkan göçmenler Makedonya sınırına yığıldı.

Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni Köyü'nde yaklaşık 3 bin kaçak, sınırı geçmek için bekliyor. Göçmen krizine karşı olağanüstü hal ilan eden Makedonya sınır güvenliğini arttırdı.

Sınırda zaman zaman güvenlik güçleri ile göçmenler arasında arbede de yaşanıyor. İçlerinden ingilizce bilenler polisle konuşup dertlerini anlatmaya çalışıyor.

Yardım örgütleri göçmenler için bölgede çadır kurmaya başladı. Aralarında bebeklerin ve çocukların da bulunduğu yüzlerce göçmene yemek ve yiyecek yardımı da yapılıyor.

Göçmen akınına uğrayan 200 nüfuslu Yunan köyündeki iki bakkalın rafları boşaldı. Köyün cadde ve sokaklarında çocukları ile gezen, otobüs duraklarında uyuyan mülteciler görmek mümkün.

Yaşanan kriz "büyük göç" olarak anılmaya başlandı. Ülkelerindeki iç savaş ve açlıktan kaçan göçmenler Türkiye'ye geldikten sonra insan kaçakçılarına kişi başı bin ile 2 bin dolar arasında para ödeyerek deniz yoluyla Yunan adalarına ya da Meriç Nehri üzerinden tehlikeli bir yolculağa çıkıyor.

Yunanistan'dan Makedonya'ya ise yürüyerek geçiliyor. Makedonya'ya giden tren raylarını takip eden göçmenler geceleri daha büyük gruplar halinde yürüyor. Gece yolculuğu yapanlar, gündüzleri tren raylarını kenarındaki tarlalarla saklanıyor.

Yanlarında çocukları hatta köpekleri ile gelen kaçakların çileli yolculukları İdomeni Köyü'nde son buluyor. Mekedonya'yı aşmayı başaran göçmenler Sırbıstan'a ulaşıyor. Göçmenlerin hedefi Macaristan'a oradan da Avrupa'ya geçmek.

ulusalkanal.com.tr