Balyoz kumpası tutuklattı

Bir dönem özel görevli hakim ve savcılar eliyle yürütülen kupmas davaları soruşturmalarında ilk adım atıldı. Taraf'ın baculcusu Mehmet Baransu, Balyoz'da Türk Ordusu'na kumpas kurmaktan tutuklandı. Baransu, "devlet güveliğine yönelik belgeleri tahrif etmek ve amacı dışında kullanmak"tan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Balyoz kumpası tutuklattı

Kumpas soruşturmalarında ilk adım atıldı, özel görevli savcılara teslim ettiği bavulla Balyoz davasını başlatan Mehmet Baransututuklandı.

İstanbul 5'inci Sulh Ceza Hakimliği; Taraf'ın bavulcusu Baransu'nun "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, tahrif etmek ve amacı dışında kullanmaktan tutuklanmasına" karar verdi. Mehmet Baransu kararının ardından cezaevine gönderildi.

Balyoz belgelerini kimden aldığı, haber kaynağı ile kaç defa, nasıl görüştüğü sorularını yanıtsız bırakan Baransu; "Balyoz Cd'lerini yolda yürürken yanıma yaklaşan, tanımadığım biri verdi" dedi.

Mehmet Baransu Balyoz haberlerini kimlerle kaleme aldıklarına ise açıklık getirdi, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ve Kurtuluş Tayiz'in isimlerini verdi. Belgeleri 6 kişi inceledik diyen Baransu, haberde kendisiyle birlikte Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur'un imzaları olduğunu hatırlattı.

Daha önce askeri savcılıkta ifadesinde "bazı gizli belegeleri imha ettiklerini" söyleyen Baransu emniyette kendini yalanladı, bu kez "hiç bir belgeyi imha etmedik dedi.

2010 yılında Taraf'ın attığı Balyoz manşetlerinin ardından soruşturma başlatıldı ve Baransu'nun özel görevli savcılara teslim ettiği bavuldaki belgelerle Türk Ordusu'nun tarihindeki en büyük tasfiye operasyonu yürütüldü.

Açılan davada 325 subaya 20 yıla varan hapis cezaları verildi, komutanlar 4 yıllık esaretin arıdndan Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yargılama kararıyla serbest bırakıldı. Bilirkişi raporları ile Balyoz davasına dayanak gösterilen dijital verilerin sahte olduğu ortaya çıktı.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr

# tutuklandı # mehmet baransu