Meclis'in maden gündemi

Meclis bu hafta yoğun bir gündemle mesai yapacak. Genel Kurul'da tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmesinin engellenmesine ilişkin kanun teklifi görüşülmeye devam edilecek. Madencilikte değişiklikler yapılacak kanun teklifi de Meclis'in gündeminde olacak. Teklif, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Alt Komisyonuna gelecek.

Meclis'in maden gündemi

Meclis bu hafta yoğun bir gündemle toplanacak.

Salı günü Genel Kurulda, hobi bahçeleri ile yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresine ilişkin getirilecek denetimleri içeren kanun teklifi görüşülecek.

Tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan teklifin maddelerine geçilecek. Düzenleme ile verimli tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçilecek.

Ruhsatsız ve izinsiz hobi bahçelerinin kaldırılması talep edilecek. Bu kişilere bin liradan az olmamak kaydıyla bozulan arazinin her metrekaresi için 10 lira para cezası uygulanacak. Bu bahçelerin kaldırılması için azami 2 ay süre verilecek.

Kaldırılmayan bahçeler belediyeler tarafından yıktırılacak. İzinsiz bütün yapılar, tarımsal üretime uygun hale getirilecek.

Makaron, yaprak sigara kâğıdı, sigara filtresi, alkol üretim ve satışı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimi kapsamına alınacak. 18 yaşını doldurmamış kişilere alkollü içki satanlar ve saat 22’den sonra perakende satışını yapanlara yaptırım uygulanacak.

Meclis komisyonları da bu hafta mesaide olacak. Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 13 Ekim Salı günü ele alınacak. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Alt Komisyonu ise madenlere ilişkin bir kanun teklifini masaya yatıracak.

Madenlerde vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge aranılması zorunluluğu kaldırılacak. Maden arama ve işletme ruhsatlarının verilmesi, birleştirilmesi, sürelerinin uzatılması, devir ve intikalleri dışında tutulacak.

BOTAŞ tarafından yapılacak her türlü doğal gaz alımı, Kamu İhale Kanunu'nun dışında tutulacak.

# meclis # ticaret # sigara # Sanayi # teknoloji # maden # enerji # Tarım # alkol # genel kurul