PKK Cizre'de hakim tepelere uçaksavar yerleştirdi

PKK’nın açılım sürecini fırsat bilerek, Şırnak ve Hakkari’de kurtarılmış bölge planı açığa çıktı. Örgütün Cizre’ye hakim tepelere Doçka uçaksavarlarının parçalarını getirdiği öğrenildi

PKK Cizre'de hakim tepelere uçaksavar yerleştirdi

AKP’nin MİT ile Abdullah Öcalan ve PKK arasında görüşmeler çerçevesinde yürüttüğü Kürt açılımı sonucunda PKK Şırnak ve Hakkari bölgesine militan ve silah yığınağı yaptı. PKK’nın, Şırnak’ın Cizre ilçesinin hakim tepelerine Doçka uçaksavar parçaları getirdiği ve olası bir müdahalede, uçaksavar sisteminin kurulacağı öğrenildi.

Amaç hava harekatını engellemek

Aydınlık’ın yerel kaynaklardan ulaştığı bilgilere göre, PKK yaklaşık 6 ay öncesinden, Cizre’ye yığınak yapmaya başladı. Bu yığınak çerçevesinde örgütün elindeki Doçka uçaksavar silahının parçaları, hakim teperele getirildi.

Kaynaklar, “Olaylar başlarsa, bir günde kurarlar” bilgisini verdiği Doçka parçalarının, uzun süredir bölgede bulunduğu öğrenildi. PKK’nın, bölgeye Doçka yerleştirmesinin nedeninin, olası bir kalkışma durumunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapacağı hava operasyonlarını engellemek olduğu bilgisi verildi.

Aktütün ve Dağlıca’da da kullanılmıştı

PKK, daha önce yaptığı bir çok kritik saldırıda Doçka kullanmıştı. Özellikle 2007 yılının Ekim ayındaki Dağlıca, 2008 yılının Ekim ayındaki Aktütün saldırılarında, Doçkalar PKK’lılar tarafından etkili bir şekilde kullanılmıştı.

Şırnak ve Hakkari’de özerklik provası

PKK’nın özerklik planı çerçevesinde, BDP’nin de özellikle Şırnak ve Hakkari illerinde provalar yapacağı ortaya çıktı. BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Milliyet gazetesine bu iki ilde özerklik provaları için pilot uygulamalar yapıldığını açıkladı. Ayrıca Gazeteport’ta “PKK’dan yaz planı” başlığıyla verilen haberde, Türkiye sınırından geçen PKK’nın silahlı militanlarının Hakkari ve Şırnak merkezli 8-9 ilçe merkezine yönelik olarak konuşlandırdığı belirtildi. Kasım ayındaki bir rapora dayandırılan habere göre, örgütün Hakkari ve Şırnak başta olmak üzere Eruh, Uludere, Cizre ve Silopi’nin de aralarında bulunduğu ilçelere yönelik olarak Cudi, Gabar, Kato ve Herakol-Besta kamplarına yığınak yaptığı bildirildi.

Aydınlık, 14 Eylül 2013 tarihinde “ÖSO’nun füzeleri PKK’da” sürmanşetiyle duyurduğu haberde şu bilgilere yer verilmişti: “Geri çekilmeyi durduğunu açıklayan örgüt, bir süredir militanlarını Hakkari-Şırnak bölgesine sevketti. PKK’nın, kurtarılmış bölge hedefindeki Şırnak ve Hakkari’nin yanı sıra Yüksekova, Beytüşşebap, Silopi ve Cizre ilçeleri.”

Ceyhun Bozkurt

Aydınlık

# pkk # örgüt # açılım süreci # Cizre # ucaksavar