Rusya o ülkelerin bağımsızlık kararını incelemeye aldı

Rusya ve ABD arasında sıcak çatışma yaşanmıyor ancak karşılıklı diplomatik hamleler çatışmanın da ötesinde. ABD'nin Litvanya, Letonya ve Estonya'ya ağır silahlar yerleştirerek Rusya'yı çevremele kararı almasına Moskova karşı hamleyle yanıt verdi. Rusya Federasyonu Başsavcılığı, Sovyetler Birliği'nin 3 ülkenin de bağımsızlığının tanınmasına ilişkin yapılan yasal düzenlemeyi incelemeye aldı.

Rusya o ülkelerin bağımsızlık kararını incelemeye aldı

Moskova-Washinton hattında ipler iyice gerildi. ABD'nin baltık ülkeleriyle Rusya'yı çevreleme hamlesine Moskova yönetimi kritik bir adımla yanıt verdi. Rusya Federasyonu Başsavcılığı'nın, Sovyetler Birliği tarafından Litvanya, Letonya ve Estonya'nın bağımsızlığının tanınmasına ilişkin yasal düzenlemeyi incelemeye aldı.

ABD, Litvanya, Letonya ve Estonya'ya ağır silah yerleştirme kararı aldığını açıklamıştı. Bu açıklamanın hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Güvencemiz silahlarımız" açıklaması yaparak Washington'a gözdağı verdi.

Putin'in açıklamalarından sonra da Rusya Federasyonu Başsavcılığı devreye girdi. Litvanya, Letonya ve Estonya'nın bağımsızlığının tanınmasına ilişkin yasal düzenlemeyi incelemeye aldı.

Karara Baltık ülkeleri sert tepki gösterdi. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, hamleyi "provokasyon" olarak nitelendirdi. Letonya ve Estonya Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan resmi açıklamada, "Rusya'da başlatılan girişim tamamen kabul edilemez ve saçmadır" ifadesine yer verildi.

ulusalkanal.com.tr

# rusya # litvanya