Suriye ordusunun resmi zafer ilan ettiği Halep'te ateşkes de sağlandı

Suriye ordusunun resmi zafer ilan ettiği Halep'te ateşkes de sağlandı. Ateşkes gerekli önce kentte sıkışan siviller sonra da silahlı unsurlar bölgeden çıkacak. Kremlin'den yapılan açıklamada, Türkiye ve Rusya işbirliğinin devam ettiği iki ülkenin de Suriye'nin toprak ve politik bütünlüğü konusunda aynı ideali paylaştığı belirtildi. Halep konusuyla ilgili Birleşmiş Milletler acil toplantı yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Birleşmiş Milletler Sekreteri ile telefonla görüştü.

Suriye ordusunun resmi zafer ilan ettiği Halep'te ateşkes de sağlandı

Suriye ordusunun 5 yıldır işgal altında olan Halep'in doğusunda zafer ilan etmesinin ardından ateşkes sağlandı. Türk Dışişleri Bakanlığı da ateşkesi teyit etti.

Silahlı unsurlarla Suriye ordusu arasındaki ateşkes gereği önce kentte sıkışan siviller tahliye edilecek. Bu amaçla bölgeye sivilleri taşıyacak otobüsler gönderildi. Rusya, Halep’te dün akşam saatlerinde ateşkesin sağlanmasının ardından son 24 saat içinde 6 bin sivilin kenti terk ettiğini duyurdu.

Silahlı unsurlar da silahlarını bırakıp İdlib'e geçecek. Grupların büyük bölümünün kentten ayrılmayı kabul ettiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler, tahliye işleminde gözlemci olarak bulunacak. Varılan anlaşma ile hava bombardımanı da akşam saatlerinde durduruldu.

Ateşkesle ilgili Kremlin'den bir açıklama geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya ve Türkiye'nin, Suriye konusunda işbirliğine devam ettiğini belirtti. Rus sözcü, iki ülkenin de Suriye'nin toprak ve politik bütünlüğün korunması idealini paylaştığını söyledi. Peskov, Suriye konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın diyalog içerisinde olduğunu ifade etti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler, Halep konusunda acil toplantı yaptı. Toplantıda Amerika ile Rusya temsilcileri arasında gerginlik çıktı. Amerika'nın Temsilcisi Samantha Power, Rusya ve İran'ı suçladı. "Halep, Ruanda, Srebrenitsa ve Halepçe gibi tarihi bilincimizde onlarca yıl geçse de bir leke olacak" dedi.

Bu konuşmaya tepki gösteren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Churkin de, "Power'ın konuşmasını gerçekten ilginç buluyorum. Sanki kendisi Rahibe Teresa" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Halep konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile telefonda görüştü.

ulusalkanal.com.tr

# ateşkes # Halep # suriye ordusu # zafer