HSYK ortadan ikiye ayrılacak

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu açıklamasıyla AKP iktidarının hedefinde olan HSYK'nın yapısında büyük bir değişikliğe hazırlanılıyor. Buna göre kurul ikiye ayrılacak, hakimler kurulu ve savcılar kurulu oluşturulacak. Kurul üyelerinin seçiminde Meclis'in ağırlığı olacak.

HSYK ortadan ikiye ayrılacak

AKP hükümetinin, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu açıklaması nedeniyle hedef tahtasına oturttuğu HSYK'ya yönelik yeni bir düzenleme planladığı öne sürüldü.

Danıştay'ın yetkilerini tırpanlaya çalışan hükümetin, şimdi de HSYK'ya yönelik adım atması bekleniyor. Radikal Gazetesi'nin haberine göre, 2011 yılından bu yana yeni HSYK’dan rahatsız olduğu belirtilen AKP'nin gündeminde kurulla ilgili yasa değişikliği var.

AKP'nin değişiklik için, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki önerisini gündeme getireceği ifade ediliyor. Bu öneriye göre, HSYK ‘Hâkimler Kurulu’ ve ‘Savcılar Kurulu’ olarak ikiye ayrılıyor.

Kurul üyelerinin seçimlerinde Meclis'in ağırlığı artırılıyor. Öneride, HSYK seçim sistemi "Her seçmenin bir kurul üyesine oy vermesi esasına" dayandırılıyor.

Ancak AKP’nin bu Anayasa değişikliğini tek başına Meclis'ten geçiremeyeceği öngörülüyor. Muhalefetin desteğini alabilmek için tutuklu vekiller ve Ergenekon-Balyoz davalarını da içeren bir pakete, HSYK, Yargıtay, Danıştay düzenlemelerinin de eklenmesi planlanıyor.

Bu adımın yeni yıl tatilinin ardından Meclis'e getirilmesi bekleniyor. Anayasa değişikliği hayata geçmezse, ilk planda HSYK’ya yeni bir ‘genel sekreter’ atayacak değişiklik planlanıyor.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # hsyk # hakimler # yolsuzluk ve rüşvet # savcılar