Ukrayna'da ne oluyor?

Ukrayna bir hafta içinde büyük bir dönüşüm yaşadı. Seçilmiş Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç önce görevinden alındı, bugün ise hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığına geçici olarak Aleksandr Turçinov getirildi. İlk tanıyan ülke Amerika oldu. Soroscu eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun serbest bırakılmasıyla, İngiltere'den İMF kredisi için sıcak mesajlar geldi.

Ukrayna'da ne oluyor?

Ukrayna hızlı bir değişim yaşıyor.

Soroscu eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun hapisten çıkarılmasının ardından, görevden almalar başladı. Geçen haftaya kadar ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Viktor Yanukoviç bugün aranıyor. Parlamento tarafından yetkileri alınan Yanukoviç hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İçişleri Bakanlığının verdiği bilgiye göre, yakalama kararı Yanukoviç'in halka ateş açma emri verdiği gerekçesiyle alındı.

Dün Parlamento Başkanlığı’na seçilen Aleksandr Turçinov, parlamento tarafından bugün vekaleten cumhurbaşkanlığı görevine getirildi. Ukrayna Parlamentosu eğitim, sağlık ve dışişleri bakanlarını da görevden aldı.

Yeni devlet başkanını tanıyan ilk ülke Amerika oldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde Washington’ın Ukrayna parlamentosunun Oleksandr Turçinov’un Cumhurbaşkanlığa seçmesi ile ilgili kararına destek verdiklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

Avrupa Birliği yanlısı Timoşenko'nun serbest bırakılır bırakılmaz, İngiltere'den açıklama geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Ukrayna’ya IMF kredisi sağlamanması desteğe hazır olduklarını söyledi. Hague, "Almanya Dışişleri Bakanı ile yeni Ukrayna yönetimine IMF kredisinin sağlanması için destek olmak üzerine anlaştık"

Ukrayna IMF’den en büyük krediyi Yulia Timoşenko’nun başbakanlığı döneminde almıştı. 28 Ocak günü istifa eden eski Başbakan Azarov ise Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nın imzalamama gerekçeleri arasında "IMF’nin kredi için öne sürdüğü ağır şartları" göstermişti.

Haber: Esra Atalay

ulusalkanal.com.tr

# Ukrayna # Yanukoviç # Timoşenko # turuncu