Brüksel'den Türkiye'ye yaptırım

Brüksel'deki Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi toplantısından Türkiye'ye yaptırım kararı çıktı. Libya'ya silah ambargosunu deldiği gerekçesi ile Türk denizci şirketine yaptırım uygulanacağı bildirildi. Türkiye'den yanıt gecikmedi. Türk Dışişleri "nazarımızda değeri yoktur" dedi. Öte yandan Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borell Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini esef verici olarak yorumladı.

Brüksel'den Türkiye'ye yaptırım

Brüksel'de "Doğu Akdeniz" toplantısı yapıldı. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları son gelişmeleri tartıştı. Toplantıdan Türkiye'ye yaptırım çıktı. Belarus yaptırımları ise, Rum Yönetimi engeline takıldı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri Avrupa'nın öncelikli gündemi. Dışişleri Bakanları ile yapılan toplantının ardından Avrpa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borell kameralar karşısına geçti. Türkiye'yi suçladı.

Türkiye yayınladığı Navtex ile Yavuz sondaj gemisinin bölgedeki faaliyetlerini uzatmıştı. Borell bu hamlenin "esef verici" olduğunu savundu. 24-25 Eylül tarihlerinde yapılacak liderler zirvesini işaret etti. "Konuyu görüşeceğiz" dedi.

Öte yandan Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler tarafından Libya'ya uygulanan silah ambargosunu deldiği iddia edildi. Bu gerekçe ile bir Türk denizci şirketine yaptırım kararı alındı. Türkiye'den yaptırım listesine alınan şirketin "Avrasya Shipping" olduğu bildirildi.

Türk Dışişleri kararı yok saydı, yapılan açıklamada "nazarımızda değeri yoktur" denildi.

Türkiye ile birlikte Ürdün ve Kazakistan'dan şirketlere ve insan haklarını ihlal ettiği için de Libya vatandaşı iki kişiye yaptırım kararı alındı.

Öte yandan Belarus yaptırımları için oy birliği sağlanamadı. Nedeni ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB'den istediğini alamaması..

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Belatrus'a yaptırımları onaylamak için, Türkiye'ye yaptırım şartını öne sürmüştü. Bu ısrarları, Belarus'a yaptırım süreci bloke edildi. Oy birliği sağlanamadı. Borell, yaptığı açıklamada, "Bir sonraki Dış İlişkiler Konseyinde bunun mümkün olabileceğini ümit ediyorum" dedi.

ulusal.com.tr

# türkiye # libya # Kıbrıs # doğu akdeniz # brüksel # ab # Navtex # belarus # türk dışişleri