Sanat salgın döneminde toplumun birleştirici gücü oldu

Salgın nedeniyle ve teknolojik gelişmelerle sosyal hayatımızda bir çok değişiklik yaşadık. Sanat dünyası da bu değişimlere ayak uyduruyor. Salgın döneminde bir çok müze, galeri ve sanat etkinlikleri dijital ortamlarda sanatseverlerin erişimine açılıyor. Sanatın birleştirici gücü bu dönemde elbette ki çok önemli. Uluslararası sergilerde ülkemizi temsil eden Ressam Özgür Eryılmaz, Ulusal Kanal'a yaptığı açıklamada dijitalleşen sanata vurgu yaptı ve ''Sanat her dönemde birleştirici güç olmuştur.” dedi.

Sanat salgın döneminde toplumun birleştirici gücü oldu

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Salgın sürecinde kültür-sanat etkinlikleri dijitalleşse de kamu nezdinde en büyük birleştirici ve iyileştirici güçlerden biri olmaya devam etti.

Görsel Sanatlar Öğretmeni ve Uluslararasısergilerde ülkemizi temsil eden RessamÖzgür Eryılmaz, salgının sanatçıların öz gelişimleri açısından bir fırsat olduğunu belirtti:

- Savaş ortamlarında, katliam zamanlarında , salgınların olduğu dönemlerde üreten sanatçıların olduğunu biliyoruz. Yazan, çizen. Pandemi dönemi de bizler için yani sanatla uğraşan insanlar için evet sıkıntılı oldu. Ancak üretim açısından belki daha da olumlu olmuştur. Çünkü sanatçıların kendi iç dünyalarına çekilmeye, yalnız kalmaya, kapanmaya ihtiyaçları vardır. Kendimizi geliştirme adına bu bir olanaktır. Şahsen ben; daha fazla okumaya ağırlık verdim. Daha dingin, daha düşünerek, pişirme olanakları buldum bu süreçte.

Ulusal Kanal'a konuşan Eryılmaz, salgın sürecinde teknolojinin, üretilen sanata ulaşılabilme imkanı sağlaması açısından önemli olduğunu söyledi.

-Salgın dolayısıyla izleyicinin sanata ulaşabilme olanakları kısıtlanmış oldu.Teknoloji bize bir olanak sağladı aslında. Sosyal medya üzerinden olsun, online sergiler düzenlenmeye başlandı belli bir noktadan sonra. Bunlar en azından; yapılan çalışmaların, söylenen sözün karşı tarafa ya da belli zeminlere ulaşabilmesi adına birer mecra.

Özgür Eryılmaz, sanat eserleriyle birebir temasın önemine dikkat çekti:

- Tarih süreciyle de birlikte düşündüğümüzde sanat tarihinde, tam anlamayla bir şey başka bir şeyin yerini almıyor. Sanatçı, her koşulda çağın gerektirdiği yaratıcılığı taşıyan kişidir. Onun çözümlerini yöntemlerini bulacaktır. 7 metrelik bir anıt heykelin altından yukarıya doğru baktığınızda hissedeceğiniz şeyler farklıdır. Ancak bir ekranda, dijital ortamda onu incelemek başka bir şeydir.

Özgür Eryılmaz, sanatın ticari bir meta olarak görülmesinden rahatsız:

- Piyasa kavramı daha çok kapitalist düzenin ürettiği bir terim. Sanatı biraz daha ayrı görmek istiyorum.

# tarih # sergi # salgın # Uluslararası # temsil # ressam