Mübadelenin 93. yılı Tuzla'da anıldı

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 93. yıldönümünde Tuzlalılar, Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin düzenlediği temsili törenle, savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri andılar.

Mübadelenin 93. yılı Tuzla'da anıldı

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 93. yıldönümünde Tuzlalılar, Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin düzenlediği temsili törenle, savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri andılar.

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 93. yıldönümünde Tuzlalılar düzenlenen temsili törenle, savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri andılar. Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği(TUZLADER)’nin geleneksel olarak yedincisini düzenlediği etkinliğe Kartal Rumeli Mübadilleri Derneği, Feneryolu Gönüllüleri Evi, Bilecik Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği ve mübadil aileleri katıldı.

Denize karanfiller bırakıldı

Atatürk anıtı önüne çelenk bırakılmasıyla başlayan tören, göç sırasında yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı okunması ile devam etti.

Savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler için, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Denizcilik Fakültesi sınırları içindeki Tahaffuzhane(Karantina) bölgesinde denize karanfiller bırakıldı. Karanfillerin atılmasının ardından Vardar Ovası türküsü söylendi. Mübadele göçü sonrası gelenlerin işlemlerinin, bakımlarının ve salgın hastalıklara karşı tedavilerinin yapıldığı makinelerin bulunduğu, günümüzde müze olarak kullanılan karantina görüldü. TUZLADER binasında pilav ve mübadil zerdesi dağıtımı yapıldı.

Konser ve dans gösterileri yapıldı

Mübadele etkinliklerinin devamında Tuzla Nikah Salonu sahnesinde gösteriler düzenlendi. Klasik Türk Müziği, Rumeli Türküleri ve suyun öte yanına dair şarkılardan oluşan konser verildi. Halk oyunları ekibi ise Trakya ve Balkan folklorune dair oyunlar sergiledi, sirtaki ve zeybekiko dans gösterileri yapıldı.

Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği başkanı Nursen Temizel ulusalkanal.com.tr’ye, mübadeleye ve etkinliklere dair açıklamalar yaptı. Tuzla'daki mübadele etkinliklerini 2010'da başlattıklarını söyleyen Temizel, "Bu sene yedincisini yapıyoruz. Bu giderek ilgi görmeye başladı. Savaşlarda göç yollarında ölenlerin anısına karanfil bırakıyoruz." dedi. Gemilerin limanlara yanaştığı yerlerde denize çiçek bırakıldığını, Türkiye'nin birçok yerinde bu etkinliklerin yaygınlaşmasından duyduğu sevinci aktaran Temizel, "Tuzla müzeye sahip olması bakımından çok anlamlı bir bölge. Gemilerin yanaştığı yer olmasının yanı sıra karantinası olması ile mübadillerin hafızalarında çok büyük yer edinen bir yer." diye konuştu.

1300’lü yıllarda Osmanlı tarafından Selanik bölgesine götürülen Türklerin, 30 Ocak 1923’teki anlaşma sonrasında Türkiye’ye getirildiğini belirten Temizel, “Mübadele anlaşması din üzerinden yapılmıştır. Yani Yunanistan’daki Müslüman Türkler Türkiye’ye, Türkiye’deki Ortodoks Rumlar Yunanistan’a göçe tabi tutulmuştur.” dedi. Mübadillerin, Atatürk'ün çağrısıyla "Genç Cumhuriyet'e gidiyoruz." diyerek geldiğini aktaran Temizel, "Anadolu'dan gitmişlerdi, Anadolu'ya yani kendi vatanlarına tekrar geldiler." diye konuştu.

TUZLADER'in mübadele ve Tuzla’daki mübadiller adına yaptığı çalışmalardan da bahseden Temizel, "Sempozyumların yanı sıra yeni bir kitap çalışması içerisindeyiz. Tuzla Mübadele Kent Müzesi’nde ise kendi ailelerimizin kullandıkları eşyaları, belgeleri sergileyerek kültürümüze hizmette bulunuyoruz.” dedi.

Sinem Hançerigüzel

ulusalkanal.com.tr

# anma # tuzla # mübadele # türk yunan nüfus mübadelesi