Türkiye-Venezuela ilişkilerinin 71. yılı: İki ülke arasındaki iş birliği giderek artıyor

1950'de başlayan Türkiye ile Venezuela ilişkilerinin 71. yılına giriliyor. İki ülke arasındaki ilişkiler başta ticaret olmak üzere birçok alanda gelişmeye devam ediyor. Türkiye ile Venezuela arasında, bu yılın 10 ayında ikili ticaret hacmi 624 milyon dolara ulaştı.

Türkiye-Venezuela ilişkilerinin 71. yılı: İki ülke arasındaki iş birliği giderek artıyor

Türkiye ile Venezuela arasındaki diplomatik ilişkiler 1950 yılında başladı.

Venezuela, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde Türkiye'nin ilk diplomatik ilişki kurduğu ülkelerden biri olarak ön plana çıkıyor.

1957’den bu yana Türkiye’nin Karakas Büyükelçiliği Venezuela'da hizmet veriyor. Venezuela'nın da Ankara'da Büyükelçiliği ve İstanbul'da Başkonsolosluğu hizmet veriyor.

Coğrafi uzaklık ve her iki ülkenin uzun yıllar kendi bölgelerine yoğunlaşması nedeniyle yıllarca sınırlı kalan ikili ilişkiler, son dönemdeki gelişmeler ve yüksek düzeyli karşılıklı ziyaretlerle yeni bir döneme girdi.

TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDEN İLK VENEZUELA DEVLET BAŞKANI MADURO OLDU

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 15 Temmuz 2016’da FETÖ'nün darbe girişimine karşı çıkan sayılı liderlerden oldu ve Türkiye’ye desteğini ortaya koydu.

Maduro’nun bu duruşu, Türkiye ile Venezuela arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadı.

Resmi ziyaret kapsamında 5 Ekim 2017’de Ankara’ya gelen Maduro, Türkiye’yi ziyaret eden ilk Venezuela Devlet Başkanı oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3-4 Aralık 2018’de Venezuela’yı ziyaret etti.

ABD'nin desteklediği Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido liderliğindeki muhalefetin Devlet Başkanı Maduro hükümetini devirmek için düzenlediği 2019’daki darbe girişimi sırasında başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer, Venezuela hükümetinin yanında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela hükümetine destek mesajında, "Venezuela'ya postmodern bir koloni valisi atama gayreti içinde olanlar bilmelidir ki bir ülkenin nasıl yönetileceği ancak demokratik seçimlerle belirlenir. Darbelerle mücadele etmiş, darbelerin yarattığı olumsuz sonuçları yaşamış bir ülke olarak Venezuela'daki darbe girişimini kınıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

TİCARET HACMİ ARTIYOR

Diplomatik ilişkilerde yakalanan ivme iki ülke arasındaki ticaretin de gelişmesine katkı sağladı.

Türkiye ile Venezuela arasında 17 Mayıs 2018’de imzalanan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması, 21 Ağustos 2020’de yürürlüğe girdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2016’da yaklaşık 81 milyon dolar iken bu rakam 2020’de 298 milyon doları aştı.

Bu yılın 10 ayında ise ikili ticaret hacmi 624 milyon dolara ulaşmış durumda.

# abd # türkiye # fetö # erdoğan # Venezuela # iş birliği # latin amerika # nicolas maduro # Güney Amerika # karayipler # Venezuela Nicolas Maduro # türkiye venezuela ilişkileri