Çin'den Batı Asya vurgusu

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin, Amerika Birleşik Devletleri’nin Batı Asya’da bıraktığı güç boşluğunu doldurmak gibi bir niyetinin olmadığını söyledi. Vang Yi, "Biz Batı Asya halklarının bölgenin efendisi olduğuna inanıyoruz" dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, geçtiğimiz hafta boyunca, Türkiye ve İran ile körfez ülkelerinin Dışişleri Bakanlarını ülkesinde ağırlamıştı.

Görüşmeleri değerlendiren Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin, Batı Asya’da angajmanlarını azaltma arayışındaki ABD'nin geride bırakacağına inanılan "güç boşluğunu" doldurma niyeti taşımadığını belirtti. Vang Yi, bölgede bir “güç boşluğu” fikrine de inanmadığını vurguladı.

Biz Batı Asya halklarının bölgenin efendisi olduğuna inanıyoruz. Her hangi bir güç boşluğu söz konusu değil, dışardan bir efendiye zaten ihtiyaç yok. Zengin bir kültürel miras ve yer altı kaynaklarına sahip bölge, dış müdahaleler nedeniyle uzun yıllar süren kargaşa ve çatışmalarla mağdur edildi. Çin, Batı Asya’nın istikrara kavuşması ve kalkınmasını hızlandırmasını daima desteklemektedir.

Çin Dışişleri Bakanı, Uluslararası topluma da Batı Asya’da yeni sorunlara neden olacak müdahalelerden kaçınması uyarısı yaptı.

Orta Doğu'nun kalkınmaya ihtiyacı var. Bölge ülkeleri dış modellerden bir şeyler öğrenebilirler fakat onları aynen kopya etmemeleri gerek. Neoliberalizm her derde deva ilaç değildir.

# abd # türkiye # iran # çin # asya # batı # ilaç # Vang Yi