Enflasyon kira fiyatlarını da vurdu

Enflasyon rakamları kiralık evleri de etkiledi. Artan kira fiyatları ev sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getirdi. Kira ve tahliye davaları neredeyse iki katına çıktı. Bugünlerde ev sahiplerinin hileli devir işlemleri de gündeme geldi. Peki hileli devir nasıl yapılıyor, kiracının bu duruma karşı hakları neler?

Enflasyon kira fiyatlarını da vurdu

Enflasyonun üstündeki kira zamları sonrasında kira tespit ve tahliye davalarının sayısı önceki yıllara oranla artış gösterdi. Davalar neredeyse iki katına çıktı. Toplam dava sayısına oranı ise bir yılda yüzde 10’dan yüzde 20’ye ulaştı.

Yasaya göre 5 yıllık kiracıya TÜFE'nin 12 aylık ortalamasından fazla artış yapılamıyor.

Mevcut kiracısına TÜFE'nin 12 aylık ortalaması üzerinden zam yapamayan bazı ev sahipleri ise evini daha yüksek kiralamak için farklı yollara başvurdu. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, hileli devir olarak tanımlanan bu işlemin ayrıntılarını anlattı:

- 5 yıldan önce fiyat artırmak tüfe üzerinde mümkün değil ama 5 yıldan sonra dava açabilir ev sahibi. Ama onlar başka yollara başvuruyor. Kendi eşine dostuna tapuyu devredip edinim sebebiyle tahliye dediğimiz tapuyu yeni alan malikin kanunda var olan hakkını kullandırmayı tercih ediyor.

Kiraz, hileli devir işlemiyle karşılaşan kiracının haklarını da açıkladı.

# erdoğan # fiyat # haber # zam # enflasyon # dava # tüfe # kira # gayrimenkul # Kiracı