Senayi Gökçe: ''Üreticiyi koruyacak yol izlenmeli''

Türkiye’de son yıllarda buğday ekim alanları daralırken ithalat rakamları ise artıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, Haziran 2021’den beri 8. kez buğday ithalatı ihalesine çıktı. 8. ihalede 335 bin ton buğday daha alınacak. Buğdayda ithalat sorununu değerlendrien Ziraat Yüksek Mühendisi Senayi Gökçe, üretim vurgusu yaptı. Üretim için de girdi maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de son yıllarda buğday ekim alanları daralırken ithalat rakamlarında artış gözleniyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi, Haziran 2021’den beri 8. kez buğday ithalatı ihalesine çıktı. 8. ihalede 335 bin ton buğday daha alınacak. 7 ayda ithal edilen buğday miktarı 2 milyon 675 bin tona yükselecek.

Buğday için ton başına 350-385 dolar ödeme yapılıyor.

Dünya buğday üretiminde 11. sırada olan Türkiye'de, 2019'da 9.8 milyon ton, son 18 yılda da 59 milyon ton buğday ithalatı yapıldı.

Diğer yandan birçok üretici girdi maliyetlerini karşılayamadığı için tarlasına gübre kullanamadı. Önümüzdeki yıl verim ve rekoltede ciddi düşüş bekleniyor.

Ziraat Yüksek Mühendisi Senayi Gökçe, kısa vadeli tarım politikalarıyla dışa bağımlılığın azaltılmasının mümkün olmadığını belirtti:

Türkiye şu anda hububatta ve yağlı tohumda net ithalatçı durumda. Üretim tarımsal nüfusun memnun olacağı bir sistemle yapılabilir.
Ekimde kullanılan yüzde 300 artışlarla karşılaşan üretici yeterli gübre kullanamadı. Önümüzdeki gübreleme döneminde kullanılacak gübre de 3-4 katına çıktı.

Girdi maliyetleri arttıkça tarımsal nüfus azalıyor. Bu nedenle üreticiyi koruyacak bir yapılandırmaya ihtiyaç var.

Gökçe, üretimi artırmak için atılacak adımları da sıraladı:

Atılacak ilk adım bu yetersizliği kabul edip plan yapmak lazım. Gençlerin tarımsal tarıma özendirilmesi için girdi maliyetlerinin arazi ölçeğinin arazi tapulaştırmalarının göz önünde bulundurulup kooperatifleştirilmelerle bu konuda gündemde tutulmalı
# türkiye # dünya # üretim # Tarım # ihtiyaç