İnsani koridor önerisine Kiev karşı

Rusya'nın Ukrayna harekatı devam ediyor. Çatışmaların yoğunlaştığı Mariupol'de Rusya'nın insani koridor önerisine Ukrayna karşı çıktı. Zelenskiy yönetimi, kentten sivillerin tahliyesine izin vermiyor.

İnsani koridor önerisine Kiev karşı

Rusya'nın insani koridor önerisini Kiev kabul etmedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, şiddetli çatışmaların yaşandığı Mariupol'dan sivillerin çıkarılması için doğu ve batı yönlerinde 2 insani koridor oluşturulmasını önerdi. Ancak Kiev öneriyi reddetti.

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca, Mariupol'da aşırı milliyetçi gruplara silah bırakıp kenti terketme çağrısı yaptı. Silah bırakanların Kiev'in denetimindeki topraklara güvenli geçişlerinin sağlanacağını duyurdu.

Donbass'ta silah bırakan Ukraynalı askerler, Donetsk tarafına geçerek diğer askerleri silah bırakmaya çağırdı. Ukraynalı askerler, Ukrayna birliklerine, "Zelenskiy ve oligarkları dışında kimsenin bu savaşa ihtiyacı yok." sözleriyle seslendi.

Rus ordusunun kuşatması altındaki Başkent Kiev'in dış mahallelerinde de Ukrayna askerlerinin teçhizatlarını bırakarak çekildiği bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı, bırakılan silahların, Donetsk ve Lugansk birliklerine verileceğini duyurdu.

Rubijine kentinde ise siviller Rus ordusunun açtığı insani koridordan tahliye ediliyor. Kontrol altına alınan Rubijne'ye Rusya bayrağı dikildi.

Öte yandan Sumi'deki bir kimya fabrikasında amonyak sızıntısı tespit edildi. Bölge valiliği Sumihimprom'daki kimya fabrikasının 5 kilometrelik yarıçapında gaz tehlikesi olduğunu belirterek, bölgenin boşaltılması uyarısı yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, sızıntının, Ukraynalı aşırı milliyetçilerin gerçekleştirdiği provokasyonun bir sonucu olduğunu söyledi.

Rusya ile Ukrayna arasında müzakere süreci de devam ediyor. Heyetlerin, çevrim içi görüşmede tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.

# rusya # Ukrayna # silah # batı # savunma # rus # Donetsk # Lugansk