İşsiz parasıyla seçim ekonomisi

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Bizim mirasyediler, artık kendilerini de aşmaya başladılar. Memleketin ekonomisini sıcak para adı altında sermaye transferine ortam sağlayarak, elalemin parasıyla yönetmeyi alışkanlık haline getirenler sınır tanımıyor.

Seçim üzeri iş dünyasına şirin gözükmek için, işsiz parasıyla caka satıyorlar. Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Fatma Şahin üzerinden iktidara soruyorum: Kimin parasıyla, kime teşvik veriyorsunuz?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin engellilere sözde istihdam yaratacak bir hazırlıktan bahsetti. Eğer bir işyeri yüzde 3’ün üzerinde engelli çalıştırırsa, bu eğilimi teşvik edilecek.

Buraya kadar her şey güzel. Hatta alkışlanmaya bile değer; elbet hayata geçerse… Zira bu lafları çok duyduk. Engelli yurttaşlar iş istediğinde yapılan hakaretler de cabası…

Fakat arıza bu işin finansmanında başlıyor. Devlet böyle bir yapıyı desteklemek isterse, ayırır kaynağını; bütçede gösterir ve ardından da ayrımcılığı ortadan kaldıran bu istihdam hareketini cesaretlendirir.

Ama öyle olmuyor. Bakan Şahin, bu işin finansmanının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağını söylüyor. Başkasının tapulu malını, bir başkasına, sahibinin haberi olmadan ihale etmeyi normal karşılayan zihniyet için şaşırtıcı mı? Şüpheliyim… Tarlabaşı ve Fenerbahçe arazileri örneği ortada…

Lakin adama sorarlar: Sen kimin parasını, kime veriyorsun? O fonun kullanılamıyor olması, iktidara istediği yere kullanma hakkını vermez. İnsanların istenen şartları oluşturamadığı ve kayıtdışı çalıştırıldığı için alamadığını hepimiz biliyoruz. Sen iktidar olarak bunun peşine düş.

Ama yok… Eski Türk filmlerinde Milli Piyango’dan büyük ikramiyeyi kazanan adamın peşine bankacılar düşer ya, bunlar da aynı öyle… Bir yerde para gördüler mi, elleri ayakları titriyor.

Önce GAP’a kaynak aktardılar; şimdi de işvereni rahatlatacaklar. Dünyanın neresinde görülmüştür, işsizlik fonu için oluşturulan bir birikim ile işverenin teşvik edildiği? Bizde görülüyor. Sonra da kıdem tazminatı tartışmasını anlayamıyorlar.

1976 yılından beri otopark parası toplandı; buhar oldu. KEY’ler halen sürünüyor. Gelelim bu iktidarın dönemine… Deprem vergileri yurtdışı ödemelere gitti. İşsizlik fonu GAP’a yönlendirildi. Şimdi bir de BES yalanı attılar ortaya… Millet emeklilik hakkı kazandığında ödenmeyen yüzde 25 ile muhatap kalacak.

Son icraatları da kıdem tazminatını fona devretmeye çalışmak. Kim size güvenir de, ömrü hayatında belki de eline geçecek tek toplu hak edişini emanet eder. Yetmedi, şimdi de işsizlik fonu ile işveren teşvik etmeye kalkıyorlar. Kimse kusura bakmasın ama, el parasıyla düğün bayram yapanlar bilsin ki; bunun adı utanmazlıktır.

Çetin Ünsalan

# işsiz # parasıyla # seçim # ekonomisi