4 + 4 + 4 + kopya

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Yapboz tahtasına dönen eğitim sisteminde komisyonda çıkan büyük tartışmalar sonrasında gözler Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak görüşmelere çevrildi. Hafta sonundaki derbiyi bile kıskandıracak oranda dikkatleri toplayan eğitim sistemi, yine kaymak noktasında medyanın gündeminde…

Sevgili medyamız üstteki kaymağı masaya yatırıyor da, kaymağın altındaki yoğurdun ekşiliğini konuşmuyor. Bu konuyla ilgili bilhassa eğitimcilerin çok ciddi kaygıları var. Fakat sizce de meseleyi tartışmak için bazı şeyleri halletmemiz gerekmiyor mu?

Hadi bir hikaye vardır ya komutan savaşmayı durduran ordusu için soruşturma yapar. Cephedeki subayı yanına çağırır ve sorar: ‘Neden savaşmıyorsunuz?’ Gelen subay yanıtlar: ‘Efendim bunun 5 nedeni var. Bir cephane bitti.’ Komutan araya girer: ‘Dur gerisini anlatma.’

Şimdi eğitim sisteminin nasıl olması gerektiğinden bahsediyoruz. Bazılarının aklında yine dip tilkiler dolaşıyor. Oysa Eğitimci Yazar Mahiye Morgül’ün çok net altını çizdiği gibi bu Dünya Bankası politikalarının bize yönelik yaptırımlarının bir parçası. Peki konuya tamamen yabancı biri aynı cephedeki subayını çağıran komutan gibi sorgulasa ne yanıt almalı?

Tek kelimede özetlenebilir: Kopya… KPSS’den polis koleji sınavlarına, üniversite sınavlarından şifreli YGS’ye kadar her konuda pisliğe batmadı mı? En tarafsız nokta olması gereken, yani bu sisteme göre tüm eğitimin sonuç alma noktası olan sınavlarda kopya skandalı bu ülkede yaşanmadı mı?

Şimdi diyeceksiniz ki, bu iddialar gerçek değil ki gerçek olduğunu hepimiz biliyoruz. Aradan geçmiş 2 yıl ‘kopya yoktur’ bile denilemiyor. Bir cemaate özel avantaj sağlayan bu sınavlara kopya karışmadı mı?

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e bu soruyu sordu ve bakın iki senedir sonuç alınamayan kopya skandalında nasıl ilginç bulgular oluştu? İşte yanıtta medyaya yansıyan kritik cümleler:

“Dönemin, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın istifasını getiren, kopya iddiasına savcılığın soruşturma başlattığı sınavın iptal edilmesi üzerine yenilenen sınava daha önce 120 net çıkaran 350 adaydan 148'inin girmediği ortaya çıktı. 120 net yapanların ise sadece 2'si yeni sınavda 100 neti geçebildi.

İptal edilen sınava 279 bin 889 aday katılırken, yenilenen sınava 235 bin134 aday girdi. İlk sınava girip ikinci sınava girmeyen aday sayısı 44.775 olarak belirlendi. İptal edilen sınavda 120 net yapan adaylardan 2'si yeni sınavda 100 net ve üzerinde yaptı. İptal edilen sınavda 100 net ve üzeri yapan 3 bin 227 adaydan sadece 76'sı yenilenen sınavda 100 net ve üzerinde çıkardı.”

Tablo bu iken eğitim sistemini tartışmaya gerek var mı? Tablo net: Bu iktidar, kopya skandallarını açığa kavuşturmadan eğitimi başlığını açamaz ve gerçekler ortaya çıkmadan eğitimin çivisine dokunamaz. Yoksa yeni sistemin adı şu olur: 4 + 4 + 4 + Kopya…

Çetin Ünsalan

ulusalkanal.com.tr

- - - -

# 4 # kopya