Duş jeli IN ampul OUT

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

İşi gücü bıraktık, rakamlarla oynamaya devam ediyoruz. Enflasyon beklentilerin ötesine geçince, hayallerine uygun istatistik elde etme hedefinde sapmadan ilerleyenler, gerekli düzenlemeleri yapmaktan da vazgeçmiyorlar.

Fakat işte bazen öyle gariplikler oluyor ki, kendi içinde mizahı da beraberinde getiriyor. Mesela enflasyon rakamlarında rekorun ocak ayında salatalıkta olması… Bence bu memleketimizin güzide ekonomisi açısından son derece ilginç bir durum… Desenize memleket mis gibi salatalık kokuyor. Hoş eski Langa ürünlerini bulmak zor, hepsi hormonlu ama, yine de vatandaş vazgeçemiyor demek ki…

Yine enflasyon sepetinin önümüzdeki aylarda yeni rakamlarla karşımızda şov yapabilmesi adına, sepetteki bazı ürünlerin değiştirildiği açıklandı. TÜİK’in yaptığı duyuruya göre 12 yeni ürün enflasyon hesaplamalarında kullanılmak üzere sepete girdi, 9 ürün de çıkarıldı.

Sepete giren ürünler arasında ayran, duş jeli, araba yıkama ücreti, uçak ücreti, katı meyve sıkacağı ve cep telefonu görüşme ücreti bulunuyor. Sepetten çıkarılan ürünler arasında ise üzüm yaprağı, ampul, çamaşır deterjanı, VCD, internet aylık ücreti gibi kalemler yer alıyor.

Açıkçası tek tek incelediğinizde insanın içine umut doluyor. Belki yine cebinizin ve sokağın enflasyonunu yansıtmayacak ama mizah unsurlarıyla hayatımıza renk katacak nitelikler taşıyor. Mesela ayran… Neden sepete girmiş olabilir? O kadar kirlendi ki memleket, iç temizliği yapmayı amaçlamış mıdır? Üstelik son derece sağlıklı, böylece ilaç giderlerimiz de azalabilir.

Uçak ücreti de dikkat çekici… Anlaşılan o ki son zamlardan ve sefer iptallerinden sonra harcamalar düştü ki, 74 milyon olarak uçağa binmekten imtina eder hale geldi. Böylece tüketim azalacağından enflasyon da düşecektir.

Bir iki örnek de sepetten çıkanları inceleyerek açılım sağlayalım. Örneğin çamaşır deterjanı ile ilgili tüketim yükselme ihtimalinde ki, enflasyonu olumsuz etkilemesin diye hesaplamalardan çıkarılmış. Malum, memlekette o denli kirli çamaşır var ki, hepsini birden yıkamaya kalktığınızda tüketim artacak, bu da enflasyon rakamına olumsuz etki yapacaktır.

Üzüm yaprağının da sepet dışı bırakılmasına dikkat etmek gerekir. Vatandaş o kadar büyük bir soygun karşısında ki, elinde avucundakini bıraktı, üzerindeki elbiseyi de çaldırdı. Sanırım bundan böyle ilk kreasyona döneceğiz. Herkes üzüm yaprağı kullanacağından tüketimiyle enflasyona ters etki yaratması riski belirmiş olabilir.

Fakat giren ve çıkan ürünler içinde en anlamlı ikiliyi duş jeli ve ampul oluşturuyor. Anlıyoruz ki Türkiye ampulden kurtulmanın kararını verdi. Ampulü çöpe atarken, bugüne kadarki kirlerinden arınmak için duş jeli kullanacak. Bu unsur enflasyona ters etki yapacaktır ama, bazen de bazı şeylere katlanmak gerekir.

Malum; amaç temizlikse gerisi teferruattır. Aklımdayken, dünyanın en itibarlı ve ciddi çalışan kurumu TÜİK, Kütahya’da aniden kaybettiği 25 bin erkeği buldu mu?

ulusalkanal.com.tr

-

# Duş # ampul