MGK'dan NATO ve Yunanistan mesajı

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası açıklanan bildiride "Türkiye'nin milli güvenlik ve menfaatlerini hedef alan herhangi bir oldubittiye müsaade edilmeyeceği kuvvetle vurgulanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yılın ilk toplantısını yaptı. Toplantı sonrası yayınlanan bildiride, NATO ve terörle mücadele mesajları öne çıktı.

MGK’DAN NATO’NUN GENİŞLEMESİNE DESTEK, İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YA UYARI

Bildiride, Türkiye’nin, NATO'nun doğuya doğru genişlemis anlamına gelen “açık kapı” politikasına verdiği destek vurgulandı. NATO adayı İsveç ve Finlandiya ile üye ülkelerin, müttefiklik hukukuna ve ruhuna uygun hareket etmeleri istendi:

Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasını desteklediği, buna mukabil NATO İttifakı’na katılmak isteyen devletlerin de müttefiklik hukukuna ve ruhuna uygun hareket etmeleri gerektiğinin altı çizilmiştir. PKK/KCK-PYD/YPG ile FETÖ başta olmak üzere terör örgütleri ile mücadele konusundaki mutabakat zaptından kaynaklanan yükümlülüklerini somut adımlarla bir an evvel yerine getirmelerinin zaruri olduğu ifade edilmiştir.

Bildiride, terör örgütü PKK ve sınır ötesindeki uzantıları ile DEAŞ ve FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla devam edeceği vurgulandı. "İhtiyaç duyulursa terörle mücadele için daha ileri adımlar atılabilir" denildi. Suriye’de kalıcı çözüme, PKK ve uzantılarının bölgeden tamamen temizlenmesiyle ulaşılabileceği belirtildi.

Bildiride Yunanistan'nın Ege ve Akdeniz'deki kışkırtmalarıyla ilgili olarak da "Türkiye’nin milli güvenliğini ve menfaatlerini hedef alan herhangi bir oldubittiye hiçbir surette müsaade edilmeyeceği hususu, bir kez daha kuvvetle vurgulanmıştır." denildi.