Teleferik kazasına ilişkin 5 tutuklama

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin de yaralandığı teleferik kazasına ilişkin gözaltına alınan 14 şüpheliden 5'i tutuklandı. Tutuklananlar arasında dönemin sorumlu müdürlerinden Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de yer aldı.

Teleferik kazasına ilişkin 5 tutuklama

Antalya’daki teleferik kazasıyla ilgili 14 şüpheliden 5’i tutuklandı. Tutuklananlar arasında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de yer aldı. Kocagöz, işletmeci firma Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi ANET’in son Genel Müdürüydü. Tartışmalar da böyle başladı.

Konyaaltı ilçesindeki kaza, teleferik direğinin bağlantı noktasından kırılarak kabine çarpması sonucu meydana gelmiş, 1 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi de yaralanmıştı. Kaza sonrası tutuklanan 5 şüphelinin mahkemeye sevk yazısında, olaydaki ihmallere ilişkin tespitler yer aldı. Bu tespitler bilirkişi ön raporuna dayandırıldı.

Ön raporda bazı tespitler dikkat çekti. Ön raporda, “Yerel seçim ve bayram bahaneleriyle ağır bakımda teklif edilen makaraların değişiminin ötelendiği, 156 kalem parçanın değişmesi teklif edilmesine rağmen 19 parçanın değiştirilmesi ile yetinildiği, bu hususta ANET isimli firma tarafından ihmal gösterildiği anlaşılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Raporda, toplamda 2 haftalık sürede sınırlı bakım yapılarak tesisin işletmeye alındığı aktarıldı. Tesisin acil eylem planına ilişkin eksikliklerin bulunduğu, olası bir kaza durumunda tahliye eylem planının olmadığının görüldüğü belirtildi.

Bunlar ortaya çıkan ihmaller. Ancak tutuklanan isimlerden Kocagöz’ün yerel seçimler nedeniyle istifa ettiği ve son denetimlerde görevde olmadığına dikkat çekiliyor.

Tesisin teknik bakımından sorumlu Megatower AŞ’nin bakım, onarım ve teknik hizmet koşullarını yerine getirip getirmediği konusunun ön raporda bulunmaması, itirazları yükseltti.

Kamusal denetimi ortadan kaldıran, kamusal hizmetleri özel şirketlere terk eden ve hizmet sürecini para kazanma ve zenginleşme aracı haline getiren sistemin sorumluluğu ise yine bu tartışmaların dışında kaldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ün tutuklanmasıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Özel, verilen tutuklama kararını ve hukuki süreci yakından takip ettiklerini belirtti. Kararı hukuki değil, siyasi olarak değerlendirdi.

12 Nisan’da meydana gelen kazada parçalanan kabinden düşen avukat Memiş Gümüş yaşamını yitirmiş, 7 kişi de yaralanmıştı. Sistemin durması nedeniyle havada asılı kalan 24 kabindeki 174 kişi yaklaşık 22,5 saat süren çalışmaların sonunda kurtarılmıştı.

# teleferik # antalya