Yeni konut projesi teklifi TBMM'de

Yeni evim kampanyasında orta gelir grubuna üç yıllık kredi desteği verilmesine ilişkin yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Teklifle konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla, sisteme katılan bankalara sonradan belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla nakit kaynak aktarılacak.

Orta gelirlilere yönelik Yeni Evim Projesi’nde devlet katkısının çerçevesini belirleyen kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu.

Finansman modeliyle ilk 3 yıl devlet katkısıyla ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hane halkı geliriyle uyumlu ödeme imkanları sunulacak. İlk etapta 100 bin ailenin tamamının birinci el olacak yeni evlerine kavuşması amaçlanıyor.

Teklifle projeye katılan vatandaşların konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla taksitlere katkı sağlanacak. Bunun için, belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla bankalara nakit para aktarılacak.

Uygulama, daha önce satılmamış ve yüklenici firmaların mülkiyetinde olan konutlarla, henüz başlamamış veya yapımı devam eden projeler için katkı sağlanabilecek. Bankalar katkı yapılacak kişinin yeterli ödeme gücüne sahip olduğunu değerlendirecek.

İlk üç yıldaki taksit tutarının, projeye başvuran kişinin hane gelirinin yüzde 30’u ila 50’si kadar miktar, Hazine katkısı olarak aktarılacak.

Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenici firma hesabından veya finansman tutarından tahsil edilerek, geçici hesaplara aktarılacak. Bu tutarlar bir yıla kadar finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak. Bu tutarın bir kısmı veya tamamı finansman anapara tutarından peşin olarak indirilebilecek, tahsil edilen tutar, yükleniciler tarafından geri istenemeyecek.

Finansmanla alınan taşınmazlar, 5 yıl süreyle devir ve temlik edilemeyecek, satış vaadine konu edilemeyecek.

Katkılardan faydalanacak gerçek kişilerin yanlış veya yanıltıcı beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi durumunda para cezası verilecek. Bu kapsamdaki konut finansmanları 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabilecek, Cumhurbaşkanı bu süreyi 31 Aralık 2024'e kadar uzatmaya yetkili olacak