Kritik zirve mayısta yapılabilir: Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı

Moskova'da yapılan dörtlü görüşmede istişarelere devam edilmesi kararı alınırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni takvimi açıkladı. Çavuşoğlu, "Moskova'da mayıs ayında Suriye konusunda dışişleri bakanı düzeyinde toplantı yapacağız" dedi. Çavuşoğlu, teröre karşı da ortak mücadele vurgusu yaptı

Suriye ile normalleşme süreci için dışişleri bakanları düzeyinde dörtlü toplantı yapılacak.

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu toplantı 3-4 Nisan'da Moskova'nın ev sahipliğinde yapıldı.

Moskova'da yapılan dörtlü görüşmede istişarelere devam edilmesi kararı alınırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni takvimi açıkladı:

- Önümüzdeki süreçte dörtlü düzeyde yine İran da biliyorsunuz dahil oldu, dışişleri bakanları düzeyinde de bir toplantı planlanıyor. Sayın (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov'un Ankara ziyaretinde de bunu görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulünde de yine ele aldık. Mayıs ayı başı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz, Ruslardan aldığımız ön bilgiye göre. Moskova'da Rusya'nın ev sahipliğinde olacak.
- Seçim öncesi ya da sonrası rejimle, Esad'la veya onlarla bakanları ile görüşmenin bize seçimde avantajı olmaz, belki dezavantajı olur ama biz burada seçim hesabı yapmıyoruz. 11 yılı aşkın devam eden bir krizin bu yolla da diğer yöntemlerle bir çözüme ulaşmadı. Ülkenin yeniden inşası için de kalıcı barış lazım.
- Bu yol haritasında önce istihbarat, savunma bakanları, dışişleri bakanları ki bunun hazırlık toplantısı yapıldı. Ve en son liderlerin bir araya gelmesiydi. Önce bir dışişleri bakanları olarak bir araya gelelim. Liderler düzeyinde bizim aslında yapacağımız toplantı tabii ki siyasi bir görüşme olsa da olası bir liderler zirvesinin hazırlığını da yapmak olacak. Ama nihayetinde tüm bu görüşmelerin amacı bu siyasi süreci canlandırmak, kalıcı istikrar barış, terörle mücadele, Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğünün garanti altına alınması ve Türkiye'deki ve diğer komşu ülkelerdeki, tabii bizim angajmanızda tabii Türkiye'den dönecek Suriyeli göçmenlerin Suriye'ye güvenli bir şekilde geri dönmesi.

Çavuşoğlu, bölgede Suriye ve İran'ın iş birliği ile teröre karşı ortak operasyon yapılaması gerektiğine işaret etti:

- Biliyorsunuz bizim operasyonlarımızla bir terör koridoru oluşamadı, biz bunu engelledik. Gerek DEAŞ'a gerekse de YPG/PKK'ya karşı harekatlarımız bu koridorun oluşmasını engelledi. Ama halen hem bize yönelik tehdit oluşturan hem de Suriye'yi bölmeye çalışan YPG/PKK terör örgütü Suriye'nin özellikle kuzeydoğusunda faal. Diğer taraftan DEAŞ dağılsa da hücreler var. Terörle ortak bir mücadele yapmamız gerek. Türkiye, Suriye diğer katılacak ülkeler, İran'ın da rahatsızlıkları da var.
# Mevlüt Çavuşoğlu # suriye # türkiye # rusya # iran