ABD: "Darya Dugina suikastını Ukrayna gerçekleştirdi"

ABD İstihbaratı, Ağustos ayında Moskova'da aracına konulan bombanın patlatılmasıyla gerçekleştirilen suikast sonrası hayatını kaybeden Darya Dugina'nın, Ukrayna İstihbaratı tarafından öldürüldüğünü söyledi.

ABD: "Darya Dugina suikastını Ukrayna gerçekleştirdi"

New York Times gazetesinin haberine göre ABD istihbaratı, Darya Dugina'ya gerçekleştirilen suikastın arkasında Ukrayna istihbaratının olduğunu söyledi.

ABD'li yetkililer, suikastte ABD'nin dahli olmadığını öne sürdü. Amerikalı yetkililer, operasyondan önceden haberdar olmadıklarını ve kendilerine danışılsaydı öldürmeye karşı çıkacaklarını da iddia etti. Ayrıca, Ukraynalı yetkilileri suikast konusunda uyardıklarını söylediler.

Ukrayna, suikastın ardından suikast ile ilişkisini reddetmiş, ABD'li yetkililer de bu iddiayı tekrarlamışlardı. Bazı Amerikalı yetkililer, operasyonun asıl hedefinin Aleksandr Dugin olduğunu söylerken, iddiaya göre suikastçı, Aleksandr Dugin'in de kızıyla birlikte bombalı araçta olmasını bekliyordu.

ABD'li yetkililer, suikastle ilgili Zelenski'nin haberinin olup olmadığı konusunda bir açıklama yapmadı. Habere göre ABD'li yetkililer, suikast emrini Ukrayna hükümeti içinde bir kanatın verdiğine inanıyor.

ABD'DEN UKRAYNA'YA İSTİHBARAT DESTEĞİ

ABD'li yetkililer suikastle ilgili olmadıklarını öne sürse de Pentagon, Rusya hakkında elde edilen hassas bilgileri, Rus komuta noktalarının bilgilerini, ikmal hatlarına ve Rusya'nın diğer önemli noktalarına ilişkin bilgileri Ukraynalılarla paylaşıyor. ABD'li yetkililerin iddiasına göre, bu bilgilerle Ukrayna ne yapacağını Amerikalılar ile paylaşmadı.

ABD'li yetkililerin ifadesine göre, Rusya'nın savaş planları hakkında Ukrayna'nın niyetinden daha fazlasını biliyorlar. ABD'nin Ukrayna hükümetine bilgileri paylaşması yönündeki baskıları kısmi sonuç verse de Darya Dugina suikastını ABD'li yetkililer haberdar olmadıklarını iddia etti.

UKRAYNA HÜKÜMETİ HABERDAR DEĞİL İDDİASI

Habere göre, ABD'li yetkililer Darya Dugina suikastından Ukrayna hükümetinin de bir bölümünün haberdar olmadığına inanıyor. 

Zelenski'nin danışmanı olan Podolyak, ABD istihbarat değerlendirmesi hakkında soru sorulduğunda, Ukrayna hükümetinin Darya Dugina suikastıyla ilgisi olmadığını yineledi.

Podolyak'ın New York Times'a verdiği demeçte "Taktik veya stratejik bazı özel amaçları yerine getirmelidir" diyerek şu ifadeleri kullandı:

- Taktik veya stratejik bazı özel amaçları yerine getirmelidir. Dugina gibi biri, Ukrayna için taktik veya stratejik bir hedef değil. Ukrayna topraklarında başka hedeflerimiz var. Bu programda çalışan özel servislerimizin üyeleri için değeri olabilecek, ancak kesinlikle Dugina için değerli olabilecek Rus komutanlığının işbirlikçilerini ve temsilcilerini kastediyorum.

Podolyak, suikastler ve sabotaj eylemleri hakkında ayrıntıları gizlese de Ukrayna hükümetinin Rus yetkililere suikast düzenlediğini ve Rusya'ya karşı sabotaj eylemlerine kalkıştıklarını kabul etti.

ABD'NİN HABERİ YOKTU İDDİASI

ABD'li yetkililerin suikast hakkında Amerika'nın bilgisi olmasını iddia etmesine karşın ABD-Ukrayna ilişkilerinde suikast sonrası bir değişiklik olmadı. ABD'li yetkililerin, Ukrayna'nın ABD'den bilgi ve niyet gizlediğini öne sürmesi, ABD'nin Ukrayna'ya silah ve istihbarat desteği sağlamasını önlemedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, Cumartesi günü Ukraynalı mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde Biden yönetiminin Ukrayna'yı "elini askeri ve diplomatik olarak güçlendirmek için desteklemeye devam edeceğini" bildirdi.

# Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy # rusya # Darya Dugina # New York Times