ABD'den Çin'e Tayvan ve Kovid-19 kışkırtması

ABD, Çin'i kışkırtma adımlarına devam ediyor. ABD'nin Idaho eyaleti Valisi Brad Little'ın Tayvan'ı ziyaret etmesi bu kışkırtmaların bir adımıyken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin'in iç işlerine karışan açıklamaları diğer ayağını oluşturdu.

ABD'den Çin'e Tayvan ve Kovid-19 kışkırtması

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda Atlantik kuvvetlerinin Çin ile ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayacağının sinyallerini vermişti. Stoltenberg'in açıklamaları öncesinde İngiltere Başbakanı Sunak'ta aynı fikirleri ifade etmiş, "İngiltere'nin Çin ile altın çağının bitmesi gerektiğini" söylemişti. 

ABD'LİLERİN TAYVAN'I ZİYARETİ

Bu gelişmeler sonrası ABD'den dikkat çeken hamleler peş peşe geldi. Daha önce ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan'ı ziyaret ederek, Çin'in egemenlik haklarını ihlal etmişti. Çin ve ABD arasında krize neden olan bu hareket sonrası Çin, Tayvan Boğazı'nda tatbikat yaparak büyük bir gözdağı vermişti. 

Pelosi'nin ardından Demokrat Partili Massachusetts Senatörü Ed Markey başkanlığında 5 kişilik heyet ve Indiana eyaleti Valisi Eric J. Holcomb, Cumhuriyetçi Partili Tennessee Senatörü Marsha Blackburn, Arizona eyaleti Valisi Doug Ducey ve ABD Temsilciler Meclisi üyesi Stephanie Murphy öncülüğündeki 8 kişilik Kongre heyeti Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Dün ABD'nin Idaho eyaleti Valisi Brad Little da Tayvan'ı ziyaret etti. Çin'in, "tek Çin" politikasını açıkça ihlal eden bu ziyarette Little'ın Tsai Ing-wen ile görüşeceği duyuruldu. Little'ın bu hareketi sonrası Çin'den henüz bir açıklama gelmedi.

ABD'DEN HADDİNİ AŞAN AÇIKLAMALAR

Little'ın Tayvan'ı ziyaret etmesinden kısa bir süre sonra, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'in iç işlerine müdahale etmeyi amaçlayan açıklamalar gerçekleştirdi. Blinken, Blinken, CNN televizyonunda Jake Tapper'ın sunduğu "State of Union" porgramında, Çin'in Kovid-19'a yönelik tedbirlerini hedef aldı. Blinken, kendisine sorulan bir soru üzerine, "Çin'deki Kovid-19 tedbirlerini protesto edenleri destekliyoruz." dedi. Blinken sözlerine, "Çin'de olsun, İran'da olsun ya da dünyanın herhangi bir yerinde olsun, insan haklarını, barışçıl protesto haklarını, ifade haklarını her yerde savunuyoruz." şeklinde devam etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# Amerika Birleşik Devletleri # Tayvan # çin # Tek Çin