Çin'de bir ilk: Şi yeniden devlet başkanı seçildi

Çin Ulusal Halk Kongresi oy birliği ile Şi Cinping’in yeniden devlet başkanlığına seçti. İktidarını üçüncü döneme taşıyan Şi, yemin ederek görevlerine başladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yeniden göreve seçilerek iktidarını üçüncü döneme taşıdı. Şi, Çin Ulusal Halk Kongresinin başkent Pekin'de devam eden 14. döneminin 1. Genel Kurulu'nda, tek aday olduğu oylamada, delegelerin oy birliği ile üçüncü kez devlet başkanı seçildi.

Kongrede yapılan oylama sonucunda devlet başkanı yardımcılığına Han Cıng, meclis başkanlığına ise Cao Licı getirildi. Şi, Cao ve Han, yemin ederek görevlerine başladı.

Daha önce 2013 ve 2018'de iki kez devlet başkanı seçilen, 10 yıldır görev yapan Şi, 5 yıllığına yeniden seçilerek, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde devlet başkanlığını üçüncü dönme taşıyan ilk isim oldu. Şi, ayrıca Merkezi Askeri Komisyon Başkanlığına da yeniden seçilerek ordunun başındaki başkomutan konumunu sürdürdü.

MAO'DAN SONRA İLK İSİM

69 yaşındaki Şi, ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisinin Ekim 2022'de düzenlediği 20. Ulusal Kongresi'nde üçüncü kez parti genel sekreterliğine seçilerek Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedung’tan bu yana parti yöneticiliğini iki dönemden fazla sürdüren ilk lider olmuştu.

Şi, mevcut haliyle 1982 Anayasası ile kurulan devlet başkanlığı makamında iki dönemden fazla kalan ilk lider olacak.

Şi’nin “Çin’e özgü sosyalizm” anlayışı, Parti Tüzüğü’ne ve Anayasa’ya girmiş, ÇKP'nin 2021'de parti tarihine ilişkin aldığı kararda, Şi, Mao ve Dıng ile birlikte “düşünce kurucu önder” olarak tanımlanmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # Çin Halk Cumhuriyeti