İran'dan CIA bağlantılı örgüte operasyon

İran, ABD destekli silahlı terör örgütleri ve sivil kuruluşlarla mücadelesini sürdürüyor. Ulusal Kanal’ın daha önce CIA ile bağlantısını ortaya çıkarttığı Tavaana Okuluna operasyon yapıldı. Ülkedeki şiddet eylemlerinin yayılması için faaliyet yürüten Tavaana ile irtibatlı 3 kişi yakalandı.

İran İstihbaratı, Mahsa Emini’nin ölümü sonrası İran’da başlayan şiddet eylemlerinde ABD istihbaratının oynadığı role dair geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Eylemlere önderlik eden kişilerin ABD’nin ‘Birleşik harp ve yumuşak yıkım kurslarında’ eğitimler aldığı saptandı.

ULUSAL KANAL’IN GÜNDEME GETİRDİĞİ CIA BAĞLANTILI ÖRGÜTE OPERASYON

İran, ülkedeki şiddet eylemlerinde başrol oynayan CIA destekli terör ve sivil toplum örgütlerinin üzerine gitmeye devam ediyor. İran devletini hedef alan eylemlerde PKK/PJAK, Komale, PAK, İ-KDP, DEAŞ gibi terör örgütlerinin yanı sıra çok sayıda STK da etkin aktif faaliyet yürütüyor. İlk etapta terör örgütlerinin yurt içindeki ve Irak’ın kuzeyindeki karargahlarına geniş kapsamlı operasyonlar yapan İran, bu örgütlerin harekat alanını önemli ölçüde daralttı. Bu operasyonlara paralel olarak da CIA bağlantılı sivil yapılara operasyonlar yapılıyor. Son operasyon ise daha önce Ulusal Kanal ve Aydınlık gazetesinin 17-18 Ekim* tarihlerinde gündeme getirdiği Tavaana Okulu/ TavaanaTech ile irtibatlı üç kişinin tutuklandığı açıklandı. İran yetkilileri tutuklanan "N.M.", "Y.F." ve "M.M." isimli şahısların kara para aklama yöntemiyle bu kuruluştan para aldığını belirtti. Tavaana Okulu, haberlerimizin ardından İran İstihbarat Bakanlığı ve İran Devrim Muhafızları İstihbarat Başkanlığı’nın eylemlerdeki CIA rolüne dair hazırlayıp 28 Ekim Cuma** günü kamuoyu ile paylaştığı raporda da yer almıştı.

 TAVAANA EYLEMLERDE NASIL ROL OYNUYOR?

 Tavaana’ya ait resmi iki Twitter hesabı bulunuyor. Birisinde İran’daki gösterilerde protestocular lehine olan görüntüleri yayınlanarak algı çalışması yapılıyor. Dünya kamuoyunun ilgisini İran’a çekmek ve İran devleti üzerindeki baskıların daha da artırılması için mesajlar paylaşılıyor.  “Tavaanatech” hesabında ise daha çok eylemcilerin teknolojik gelişimini sağlayacak bilgiler paylaşılıyor. İnternet filtrelerini kırmak için gerekli VPN’lerin isimleri, bunların nasıl kullanılacağı, eylemcilerin birbirleriyle internet olmadığı zaman hangi uygulamalarla haberleşeceğine dair bilgilere yer veriliyor. Aynı zamanda sosyal medyada paylaşım yapılırken nelere dikkat edilmesi ve eylemcilerin yüzlerinin mutlaka buzlanması gerektiği, buzlama için hangi programın kullanılacağı anlatılıyor.

PEKİ TAVAANA OKULU NEDİR?

Ulusal Kanal, Tavaana’nın CIA’nın yan kuruluşları olan Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı USAID’ın fonlarıyla kurulduğunu ortaya çıkartmıştı. Ayrıca USIAD ve NED’in dışında, ABD Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı, Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın da Tavaana’yı desteklediği öğrenilmişti. 2010 yılından beri faaliyet yürüten Tavaana Okulu, internet üzerinden kendilerine ulaşanlara eğitim veriyor. Tavaana Okulu, ABD’den aldığı paralarla elektronik ortamda, İran sınırları içinde ve dışında, eğitimler veriyor. Liderlik yeteneklerinin geliştirilmesi, demokrasinin kurumsallaşması, kadın hakları, dijital güvenlik, web sitelerinin oluşturulması ve yayınlanması, insan hakları ve uluslararası mekanizmalar, yaralanmaların tedavisi, laiklik ve din özgürlüğü, işçi örgütleri ve hakları gibi ana başlıklar altında dersler yapılıyor. Bunlarla beraber, yurttaşlık eğitimi, İslam ve eşcinsellik sorunu, azınlıklar ve kültür politikası, LGBT hakları, öğrenci hareketi, mobil güvenlik gibi konular işleniyor. Okul söz konusu derslerin içerik ve eğitim setlerini yine ABD’li kuruluşlarla oluşturuyor.

 Konuyla ilgili ayrıntılı haberlere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

• Tavaanna Okulu’nun fonu ABD'den

https://www.aydinlik.com.tr/haber/tavaanna-okulunun-fonu-abdden-345513

• İran’daki şiddet eylemlerinde fonlanan “Tavaana Okulu” gerçeği

https://www.youtube.com/watch?v=4gCv1coEtCQ&t=9s

 • İstihbarat raporu açıklandı: İran’daki eylemlerde CIA parmağı

https://www.aydinlik.com.tr/haber/istihbarat-raporu-aciklandi-irandaki-eylemlerde-cia-parmagi-348014

 • İran'daki saldırılarda ABD parmağı

https://www.youtube.com/watch?v=Tz6AmgseNDw

# iran # abd # tahran # cia