İran'daki Terör Saldırısının Şifresi! Neden Kirman Seçildi? Saldırının Arkasındaki ABD-İsrail İzleri

İran'da gerçekleştirilen terör saldırısının öncesini ve arka planında yaşananları Ulusal Kanal İran Temsilcisi Gürkan Demir aktardı. Saldırının yapıldığı şehrin önemi, İsrail'in İran hakkındaki kararı, saldırının arkasındaki ABD-İsrail parmağı... İşte o soruların cevabı.

İran'daki Terör Saldırısının Şifresi! Neden Kirman Seçildi? Saldırının Arkasındaki ABD-İsrail İzleri

Ulusal Kanal İran Temsilcisi Gürkan Demir, canlı yayında İran'daki terör saldırılarının arkasında yatan gerçekleri anlattı. Konuşmasında, Kasım Süleymani için yapılan anma töreninde yapılan konuşmaları ve terör saldırısına ilişkin son bilgileri paylaştı.

Demir, terör saldırısında çok sayıda çocuğun hayatını kaybettiğini belirterek, "3 polis şehit oldu bu saldırıda. Geri kalan şehitlerin sivil olduğunu görüyoruz" dedi. Ayrıca yaralanan vatandaşlardan 30 kadarının durumunun ağır olduğu bilgisini paylaştı.

Terör Saldırısının Hedefi Siviller

Gürkan Demir, dün saldırı noktasında olduklarını, bugün Kasım Süleymani'nin şehit edilmesinin yıl dönümü olması sebebiyle bölgenin oldukça kalabalık olduğunu belirterek şöyle konuştu:

- Uzun bir yürüyüş yolu var. O yoldaki sivilleri hedef alındığını görüyoruz. Saldırının, gelen bilgilere göre güvenlik noktasından dışarıda yapılıyor. Mezarlığa gelmeden önce bir kaç güvenlik noktası var. Arama tarama faaliyeti yapılıyor o noktalarda. Onun dışarısında bu terör saldırısının yapıldığını öğrendik. İçeride yapılsaydı daha büyük bir felaket olurdu ama alınan güvenliğin bunun önüne geçtiğine şahit oluyoruz. Yaklaşık 20 dakika içerisinde bu iki saldırı yapıldı.

İbrahim Reisi'nin Mesajı

- İbrahim Reisi son konuşmasında, vakti geldiği zaman sert bir yanıt verileceğini ifade etti. Anma töreni içerisinde vatandaşlardan çok sık intikam sloganı atıldı. Bunun yanında 'Kahrolsun Amerika', 'Kahrolsun İsrail' sloganları da atıldı.

Saldırının Arkasındaki ABD-İsrail

- Aslında baktığımız zaman İsrail ve ABD bir süredir bu ve benzeri saldırıların alt yapısını yada kendileri açısından bir meşruiyet zemini hazırladıklarını görüyoruz. Nedir o? Aksa Tufanı başladıktan sonra İran'a yönelik suçlamalar. Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin veya Ensarullah hareketinin Kızıldeniz'de yaptığı faaliyetlerden İran'ı sorumlu tutmalar. Irak ve Suriye'de her gün ABD üssüne yönelik saldırılar oluyor. Bunlardan da İran'ın sorumlu tutulması... En nihayetinde bugünkü olayın yaşandığını bize gösteriyor.
- Bundan önce 25 Aralık günü İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun üst düzey komutanlarından Razi Musavi... Son derece kritik bir isim. Özellikle bölgedeki direniş gruplarının silah, mühimmat, vs. açsından güçlendirilmesi noktasında lojistik ağını yöneten, yönlendiren birisiydi. Onun hedef alınması da aslında bu süreç açısından, İsrail ve ABD açısından sözde meşruiyet kazandırma sürecinin bir parçası olarak yorumlayabiliriz. 

12 Şehit Verdiğimiz Saldırılar ve İran'daki Terör Saldırısı

- Aslında bu saldırıyı, Irak'ın kuzeyinde yaklaşık bir hafta önce 12 Mehmetçiğimizin şehit olduğu saldırıdan bağımsız değerlendirmek mümkün değil. Orada da PKK'nın kullanıldığını gördük. Kim tarafından? ABD ve İsrail tarafından. Onlar yönlendirdi ve o yönlendirme sonucu bu saldırı oldu. Bugün de hangi terör örgütü bu saldırıyı üstlenirse üstlensin ipin ucu, ABD ve İsrail'e dokunacaktır. Çünkü ABD bu bölgeyi dizayn edebilmek için çok sayıda terör örgütü yarattı. Bunların en başında IŞİD, PKK, PYD geliyor. İran özelinde baktığımız zaman da ayrılıkçı Kürt gruplar var. PAK, Komale, İKDP gibi terör örgütleri var. PKK'nın İran uzantısı PJAK var. Bunların zaman zaman devreye sokulduğunu gördük. Bunların hepsi ABD'ye dokunuyor en nihayetinde.

İsrail'in İran Planı

- Ağustos ayında, İsrailli İstihbarat Bakanı Avrupa'da bir toplantı yaptı. Yaptığı toplantıda İranlı sözde muhalifler vardı. O toplantıda alınan karar İran'daki eylemleri yükseltme kararı, İran'da daha fazla aktifleşme kararıydı. İşte bütün bunların sonucunda da bugünkü saldırıya hep birlikte maalesef şahit olduk.

Saldırının Gerçekleştirildiği Şehrin Önemi

- Dün biz Kirman'a gittiğimizde, uçaktan indiğimizde pilot bir anons yaptı. Yaptığı anonsta şunu söyledi; Direnişin başkentine hoş geldiniz. Bunun sebebi de Kasım Süleymani'nin mezarının orada olması. Kasım Süleymani gibi çok sayıda Devrim Muhafızları Ordusu'nda üst düzey kadrolarda yer alan isimlerin olması. Geçmiş dönemde İran İslam Devrimi olduktan sonraki süreçte, o bölgede İran Irak savaşı sürecinde çok fazla şehit verilmesi. Bunun üzerinden mesaj verildiği kanısı oluşuyor. 

# Gürkan Demir # iran # Kirman # israil # abd