Japonya ABD kışkırtmalarının faturasını halka yüklüyor

Japonya, ABD'nin Asya-Pasifik'teki kışkırtmalarına destek olmak için vergileri arttırma kararı aldı. Vergileri arttırma kararının yanı sıra Japonya, İngiltere ve İtalya'yla ortak uçak üretecek.

Japonya ABD kışkırtmalarının faturasını halka yüklüyor

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, hükümetin 5 yıllık ulusal savunma bütçesinin yeni maliyetini karşılamak için vergileri yükselteceklerini söyledi. Bununla beraber, Japonya'nın İngiltere ve İtalya ortaklığında savaş uçağı geliştireceği bildirildi.

Japon lider, ek maliyetin bir bölümünü karşılayabilmek için 2027 mali yılından itibaren her sene 1 trilyon yenlik (7,3 milyar dolar) tedarik için vergilerin yükseltileceğini söyledi.

İktidar partisi milletvekilleriyle buluşan Kişida, "Vergi önlemleriyle 1 trilyon yenden fazlasını güvence altına almak gerekli ve işbirliğine ihtiyacımız var." dedi.

Gelir vergisini yükseltmeyi planlamadıklarını kaydeden Kişida, yükseltilebilecek vergi çeşitleri üzerinde çalışılması için iktidar koalisyonu milletvekillerine görev verdi.

JAPONYA İNGİLTERE VE İTALYA'YLA ORTAK SAVAŞ UÇAĞI ÜRETECEK

Vergilerin arttırılması kararının açıklamnasının ardından, Japonya, İngiltere ve İtalya ortak imalatı yeni nesil savaş uçağının 2035'e kadar geliştirileceği bildirildi.

ABD'nin Asya-Pasifik'teki kışkırtmaları sonrası bölgede gerilim tırmandırılırken, Japonya'nın hem savunma bütçesini arttırmak adına vergileri yükseltmesi hem de NATO bünyesinde savaş uçağı üretimine hız vermesi dikkatleri çekti.

Kişida Fumio'nun haziranda Madrid'deki NATO Zirvesi'ne katılan "ilk Japon başbakan" olması sonrası hükümet projeyi açıkladı.

Japon hükümeti, İngiltere ve İtalya ile geliştirilecek yeni nesil savaş uçağı projesine yönelik üç ülke liderinin açıklamasını duyurdu.

Buna göre, Japonya, İngiltere ve İtalya ortak imalatı yeni nesil savaş uçağı 2035 yılına kadar geliştirilecek.

Kyodo Ajansına göre, projenin ana üstlenicileri Japon Mitsubishi Heavy (MHI) ile İngiliz BAE Systems olacak.

Japonya ve ABD Savunma bakanlıkları ortak açıklamasında da "Washington yönetiminin uçak projesine yönelik desteği" vurgulandı.

Açıklamada "Japonya'nın savaş uçağı programını tamamlayabilecek otonom sistem kapasiteleri üzerinde işbirliğine başlandığı" kaydedildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# japonya # Amerika Birleşik Devletleri # nato # Asya-Pasifik