Moskova'da bir konser salonuna silahlı saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir konser salonuna terör saldırısı gerçekleştiği bildirildi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 60'tan fazla kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de yaralandı.

Moskova'nın "Crocus City Hall" adlı konser salonuna düzenlenen saldırıda, maskeli saldırganlar tarafından etrafa ateş açıldı. Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova’daki terör saldırısında 60’tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının artabileceğini bildirdi. Rusya Sağlık Bakanlığı, saldırıda yaralananların sayısını 145 olarak açıkladı.  Konser salonunun yer aldığı binada yangın da çıkarken olay yerine çok sayıda güvenlik gücünün sevk edildiği bildirildi.

ABD VATANDAŞLARINI ÖNCEDEN UYARMIŞTI

Öte yandan ABD’nin Rusya’daki büyükelçiliği 7 Mart’ta uyarı mesajı yayımlayarak “Moskova’da önümüzdeki 48 saat içinde konserler de dahil olmak üzere büyük kalabalıklardan kaçının” dedi. ABD açıklamada aşırılıkçıların halkı hedef alacağı bilgilerini takip ettiklerini söylemişti.

BEYAZ SARAY VE RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMA YAPILDI

Beyaz Saray, Moskova'daki saldırıya ilişkin: "Saldırılara şu an için Ukrayna’nın karıştığına dair bir delil yok." açıklamasında bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı: "ABD, Ukrayna’nın saldırıya karışmadığını hangi kaynağa dayandırıyor? Saldırının arkasında kimin olduğunu Rusya’nın kendi kolluk kuvvetleri belirleyecektir." ifadelerine yer verdi.

SALDIRI  İÇİN ÖZEL BİRİM KURULDU

Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, başkentte konser salonuna yapılan terör saldırısını ele almak için bir görev gücü kurduklarını duyurdu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Rusya Soruşturma Komitesi, Crocus City konser salonuna düzenlenen saldırıya ilişkin ‘Terör Yasası’ maddesi kapsamında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

ZAHAROVA'DAN ABD'YE: VERİLERİ DERHAL RUSYA'YA VERİN

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zahavora, ABD'nin düzenlenen terör saldırısına ilişkin güvenilir verilere sahip olması halinde bu verilerin derhal Rusya'ya teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray, Moskova'da bir terör saldırısı hazırlığı yapıldığına dair herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını açıklamış ve Ukrayna'nın bu saldırının arkasında olduğuna dair hiçbir belirti olmadığını belirtmişti.

KADİROV'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Kadirov, Çeçen kurtarma ekipleri ve doktorların gerekli yardımı sağlamak üzere her an başkente taşınmaya hazır olduklarını açıkladı.

RUSYA BMGK'Yİ TOPLANTIYA ÇAĞIRACAK

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden toplantı talep edeceklerini bildirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN RUS MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre,  Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.  Bakan Fidan, Moskova'daki menfur terör saldırısını kınadığını belirtti. Rusya halkına ve hükümetine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Türk halkının başsağlığı dileklerini iletti.

TÜRKİYE, İRAN, AZERBAYCAN’DAN KINAMA

İran da saldırıyı sert bir dille kınadı. İran Dişileri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Moskova'da son dönemde yaşanan terör eylemini şiddetle kınıyor, kurbanların ailelerine başsağlığı dileklerimi iletirken, bu trajik olay nedeniyle meslektaşım Sergey Lavrov'a, Rusya hükümetine ve halkına da başsağlığı diliyorum. Terörle ortak ve etkili bir mücadele, uluslararası toplumun ciddi ve ayrımcı olmayan eylemlerini gerektirir." Dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de, “Rus vatandaşlarına yönelik kanlı ve vahşi terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” açıklaması yaptı. Kenani, İran İslam Cumhuriyeti'nin bu trajik olayda kendisini Rusya'nın yanında gördüğünü söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Moskova’’daki saldırıyı kınayan bir mesaj yayımladı. “Azerbaycan halkı bu terör saldırısını şiddetle kınıyor, Rus halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, "Moskova'da masum sivilleri hedef alan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyor, Rusya hükümetine ve Rus halkına taziyelerimi iletiyorum." dedi. 

ALEKSANDR DUGİN AÇIKLAMA YAPTI

Dugin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İnsanları kurtarmak ya da daha iyisi katilleri yakalamak, failleri hızla bulmak şu anın öncelikleridir. Bir sonraki adım, yaşamda, güvenlikte, kültürde, insanların davranışlarında acil değişiklikler yapmaktır. Ancak o zaman doğru cevap ortaya çıkacaktır. Soğuk ve durdurulamaz bir cevap. Ancak bu sadece değişimle birlikte mümkündür. Her şey birbirine çok bağlı, tüm insanlarımızın kiminle savaştıklarını, ne için öldüklerini, onları kimin öldürdüğünü ve en önemlisi herkesin zaferi yakınlaştırmak için ne yapması gerektiğini bilmeye hakkı var. Devlet ve halk bölünmez bir bütündür. Savaş ve acı birleştirir. Ancak herkese yeni şartlar dayatılmaktadır. Dün iyi ve yeterli olan bugün artık yeterince iyi değil. Belgorod'daki roket saldırıları, Moskova'daki korkunç terör saldırısı ve biz farklı bir gerçeklik içindeyiz. Ve bizden yeni eylemler ve yeni stratejiler isteniyor."

SALDIRININ GERÇEKLEŞTİĞİ BÖLGEDEKİ İLK İNCELEMELER TAMAMLANDI

Rusya Devlet Duması Üyesi Alexander Khinshtein, yaptığı açıklamada saldırı bölgesinde ilk incelemenin tamamlandığını duyurdu. Buna göre, Crocus'un otoparkında yapılan ilk inceleme sonucu herhangi bir patlayıcı ve cihaz bulunamadı.

# rusya # moskova # silahlı saldırı