Rusya açıkladı: "Polonya'ya düşen füzeler Ukrayna'ya ait"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri güçlerinin Rusya'nın Ukrayna'daki opersyonlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konaşenkov, Polonya'da dün yayılan fotoğraflardaki füze parçalarının Ukrayna'nın S-300 hava savunma sistemine ait unsurlar olduğunu bildirdi.

NATO üyesi Polonya’nın Ukrayna sınırındaki bir köye düşen füze, Rusya-NATO hattında tansiyonu yükseltti.

2 kişinin öldüğü patlama sonrası Polonya hükümeti, sınırda savaş durumu seviyesini arttırdı. Polonya medyası ve Batılı ülkelerden Rusya’yı suçlayan açıklamalar peş peşe geldi. NATO, Rusya’ya karşı ittifakın 4. maddesini devreye alıp almamayı tartışmak üzere büyükelçiler düzeyinde toplandı.

Ancak önce ABD ardından da Polonya Hükümeti, düşen füzenin Rusya’ya değil Ukrayna’ya ait olduğunu açıkladı. Polonya Başbakan Mateusz Morawiecki, "Rusya'ya karşılık veren Ukrayna güçleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bunlardan biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü." ifadelerini kullandı.

Büyükelçiler düzeyinde olağanüstü toplanan NATO’dan da aynı yönde açıklama yapıldı.

 Rusya, Ukrayna-Polonya sınırındaki hedeflere yönelik herhangi bir operasyon yapılmadığını duyurdu. Moskova’nın açıklamasında "Rusya’ya yönelik suçlamalar, gerilimi tırmandırmak için kasıtlı bir provokasyondur.” denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da Polonya’ya düşen füzenin, Ukrayna'nın S-300 hava savunma sistemlerine ait olduğunu açıkladı.

Türkiye, olayın ilk saatlerinden itibaren Rusya’dan yana tavır koydu. Endonezya’daki G-20 zirvesi sırasında ABD Başkanı Joe Biden ve NATO üyesi 6 ülkenin, Polonya gündemli toplantısına Türkiye katılmadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Polonya’da gelişmelerle ilgili olarak “Rusya’nın bu işle alakamız yoktur” demesi bizim için önemlidir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, NATO toplantısına neden katılmadığı sorusuna ise, “önemli bir şey değil” yanıtını verdi.

 

 “NATO İLE SAVAŞ HALİNDEYİZ”

Hükümetin, Rusya’yı hedef alan NATO toplantısına katılmaması üzerine Vatan Partisi’nden de açıklama geldi. Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, “NATO ile zaten savaş halindeyiz. NATO'da kalan Türkiye'ye güvenlik yok” dedi.

- O toplantının ne içinde bulunacak ne de kapısında bekletilecek bir Türkiye yok. Davet edilmemek sürpriz değil. (…) İstiklal Caddesi'ndeki bombayı NATO patlattı. FETÖ-PKK-YPG'yi NATO besledi ve besliyor. Bombanın pimini çekenlerle toplantıda ne işimiz var? NATO ile zaten savaş halindeyiz. NATO'da kalan Türkiye'ye güvenlik yok. Türk devleti artık sistemin dışına çıkmaktadır.

  Bursalı, Türkiye’nin güvenlik çözümlerini Vatan Partisi’nin temsil ettiğini söyledi. “Hükümet olacağız; NATO’dan çıkacağız. Ülkemize ve komşularımıza karşı kışkırtma girişimlerine izin vermeyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

# Ukrayna # rusya # rusya savunma bakanlığı