Rusya'dan Çin'in önerisine yeşil ışık

Çin, Ukrayna krizinin çözümü sağlayacak 12 maddelik bir belge yayımladı. Yaşanan süreçte yapıcı bir rol oynadıklarını belirten Pekin, taraflara "Yaptırımları bırakın masaya oturun" dedi. Pekin'in açıklaması Batı'yı ikiye bölerken, Kiev ve Moskova'dan olumlu mesajlar geldi.

Çin, Ukrayna'da çözüm adına yapıcı bir aktör olmak için kolları sıvadı. Tam 12 maddelik bir barış planı hazırladı.

Merakla beklenen “Ukrayna krizinin siyasi çözümü” önerilerini içeren “tutum belgesini" Çin Dışişleri Bakanlığı yayımlandı. Maddeler halinde tutumunu aktaran Çin, Ukrayna krizinden çıkışın tek uygulanabilir yolunun müzakere olduğunu vurguladı. Moskova ile Kiev arasındaki görüşmelerin yeniden başlaması için bir platform kurulmasını önerildi.

ÇİN'DEN 12 MADDEDE UKRAYNA'DA ÇÖZÜM PLANI 

Pekin, tek taraflı yaptırımların kötüye kullanılmasına karşı çıkarak bunların sorunları çözmediğini belirtti.

"Tek taraflı yaptırımlar ve aşırı baskı sorunları çözmek bir yana yeni sorunlar yaratır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından yetkilendirilmemiş her türlü tek taraflı yaptırıma karşı çıkıyoruz. Tedarik zincirlerinin istikrarının sağlanması önemlidir ve tüm taraflar mevcut dünya ekonomi sistemini korumalı, siyasallaştırılmasına, araçsallaştırılmasına ve bir silah olarak kullanılmasına karşı çıkmalıdır"

ABD ve Batı, Soğuk Savaş zihniyetinden uzak durmaları konusunda uyarıldı. Tüm ülkelerin meşru güvenlik çıkarlarına saygı göstermeleri gerektiği vurgulandı. Nükleer silah tehdidinden kaçınmanılması gerektiği kaydedildi.

Planın açıklanmasından sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Çin lideri Şi Jinping ile bir araya gelmeyi planladığını söyledi. Pekin'in önerilleri yüz yüze görüşmek istediğini açıkladı.

Moskova'dan gelen açıklama da olumlu oldu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Çin'in planına destek verdi, "Çinli dostlarımızın planını büyük dikkatle ele alıyoruz." dedi.

Pekin'in 12 maddelik belgesi Batı'yı ikiye böldü. Müzakere isteyenler ve ABD güdümündeki NATO taraftarları, 12 maddelik planın inandırıcı olmadığı savundu.

ABD Başkanı Joe Biden da Çin’in açıkladığı planı değerlendirdi ve “Putin bu planı alkışlıyor, öyleyse bu nasıl iyi olabilir?” diyerek karşı çıktı.

# rusya # Dmitriy Peskov