Şi'den Biden'a Tayvan uyarısı:''Kırmızı çizgimiz''

G-20 Liderler zirvesi başladı. Bali, liderlerin ikili görüşme trafiğine sahne oldu. Zirve öncesi dikkat çeken görüşme Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaydı. İlk kez yüz yüze yapılan görüşmede Şi ABD'yi, "kırmızı çizgi" olarak ilan ettiği Tayvan konusunda uyardı.

Şi'den Biden'a Tayvan uyarısı:''Kırmızı çizgimiz''

Dünyanın ekonomi devleri 17'incisi düzenlenen G20 Zirvesi 'nde... Bu yılki buluşmaya Endonezya ev sahipliği yapıyor. Bali'de düzenlenen G20 Zirvesi'ne 19 ülke ve Avrupa Birliği liderleri katılıyor.

G20 Liderler Zirvesi, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun liderleri karşılama töreniyle başladı. Resmi karşılama töreni sonrası liderler birer birer salona girdi. Zirve açılış konuşmasının ardından ilk oturum "Gıda ve Enerji Güvenliği" oldu. Oturum sonrası liderlin baş döndüren ikili diplomasi trafiği başladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bali'deki ilk gününde Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Suudi Arabistan Velihat Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü.

Hemen ardından planlı olmayan bir görüşme gerçekleştirdi Erdoğan. ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. İkilinin baş başa görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yer aldı.

ERdoğan'ın bir sonraki görüşmesi ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'laydı.

Zirvenin en merak edilem görüşmesi ABD ve Çin lliderlerinin yapacağı görüşmeydi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Joe Biden ilk kez karşı karşıya geldi.

İkili görüşmenin basına açık bölümünde konuştu. Şi Cinping, "Dünya bir yol ayrımında" dedi, ABD'de dürüst olmasını istedi. Tayvan'ın kırmızı çizgileri olduğunu söyleyerek ABD'yi uyardı.

Biden ise " rekabetin bir tür çatışmaya dönüşmesini önlemek, bizim sorumluluğumuz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmıyor. Rusya'yı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor.

Ana teması "Birlikte Toparlanma-Daha Güçlü Toparlanma" olan zirve kapsamında "Gıda ve Enerji Güvenliği", "Sağlık" ve "Dijital Dönüşüm" başlıklı üç oturum yapılacak. Liderlerin esas gündemi, Rusya’nın Ukrayna operasyonu, ABD-Çin arasındaki Tayvan gerginliği ve Avrupa’yı saran enerji krizi olacak.

# G20 Liderler Zirvesi # Tayvan # Biden # Çin Devlet Başkanı Şi Cinping