Sırbistan-Kosova toplantısından anlaşma çıkmadı

Atlantik Cephesi'nin Balkanlarda kaos arayışı karşılık bulmadı. Avrupa Birliği'nin Sırbistan ve Kosova masası da sonuçsuz kaldı. Sırp Lider Vucic, Kosovalı Sırplara, sükunet çağrısı yaptı. Kosova yönetimi Sırbistan plakalarına yönelik uygulamayı 48 saat daha erteledi.

Asya, Kafkasya, Hint-Pasifik, Doğu Akdeniz...Şimdi de Balkanlar. Atlantik'in hedefinde Sırbistan-Kosova ilişkileri var. İki ülke arasında tansiyon, Kosova'nın araç plakaları ve kimlik kartlarına ceza uygulaması nedeniyle bir süredir yüksek.

AB'NİN ÇÖZÜM MASASI ÇÖZÜMSÜZ KALDI

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti, Brüksel'de bir araya geldi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile ikili, üçlü görüşmeler yapıldı. Ancak Avrupa Birliği'nin çözüm masasında uzlaşı sağlanamadı.

"Bugünkü toplantının başarısızlığı, ilerleyen sahada gerginliğin artması ve olabilecek şiddet olayları her ikisinin sorumluluğudur. Biz bir teklif sunduk. Cumhurbaşkanı Vucic kabul etti, Başbakan Kurti etmedi"

AB'NİN ÇÖZÜM MASASI ÇÖZÜMSÜZ 

Sırbistan Cumnurbaşkanı Vucic, görüşme sonrası ülkesinde ulusa sesleniş konuşması yaptı. Kosova'nın tutumunun yapıcı olmadığını söyledi. Kosovalı Sırpları tahriklere karşı uyardı, sükunet çağrısı yaptı:

- On kez değiştirilen metinleri kabul ettik ancak karşı taraf hiçbir şeyi kabul etmedi. İmkansızı eklemek istediler. Önümüzde zor günler ve uykusuz geceler var. Durum zor, çatışmanın eşiğinde ama paniğe yer yok

Kosova Başbakanı Kurti ise AB’yi geri adım atmakla suçladı. Borrell'in ilişkilerin normalleşmesi önerisinden vazgeçtiğini söyledi. Plakalara uyarı cezası 22 Kasım'dan itibaren para cezasına dönüşeceğini belirtti.

Kurti, kısa bir süre sonra yeni bir açıklama yaptı. NATO, ABD ve AB'nin çağrısı uygulamanın 48 saat daha ertelediğini açıkladı. Kosova Başbakanı, "İki gün içerisinde sonuç elde etmek için ABD ve AB ile çalışmaktan mutluyum" dedi.

Kosova'nın bu adımı sonrası Sırbistan Cumhurbakanı Vucic'in Kosovalı Sırpların yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

# Sırbistan # Kosova