Tahran'da Kritik Zirve! Ortak Bildiri Yayımlandı

İran'ın başkenti Tahran'da önemli bir zirve gerçekleştiriliyor. Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Zirvede Kafkasya'daki gelişmeler ele alındı. Zirvede ortak bildiri yayımlandı.

Tahran'da Kritik Zirve! Ortak Bildiri Yayımlandı

Kafkasya'daki sıcak gelişmeler İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenecek önemli görüşmede masaya yatırıldı.

Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Tahran'da bir araya geldi. Görüşmenin ana gündem maddesini Kafkasya'daki gelişmeler oluşturdu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da toplantıya katılmak üzere Tahran'da bulundu.

Öte yandan bir sonraki toplantı Türkiye'de yapılacağı bildirildi. Toplantılara katılması için Gürcistan'a çağrı yapıldı.

Ortak bildiride şu ifadeler yer aldı:

1) Ülkeler arasında karşılıklı çıkarlara ve iyi komşuluğa dayalı dostluk ilişkilerinin geliştirilmesinin önemini göz önünde bulundurarak, bu bağlamda Birleşmiş Milletler Şartı'na dayalı olarak anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümlenmesinin, egemenliğe, siyasi bağımsızlığa, toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin ve Tanınan uluslararası sınırların dokunulmazlığı, içişlerine müdahale edilmemesi, tehdit ve güç kullanımının yasaklanması ve insan haklarına saygı vurgusu yapıldı.

2) Çeşitli uluslararası konularda görüşlerini belirtirken bölgedeki en önemli konuları inceleyerek, "3+3" bölgesel danışma mekanizması gibi mekanizmaların, ülkeler arasında yapıcı diyalog fırsatları sağlanması ve karşılıklı yarara dayalı işbirliği kurulması açısından önemini vurguladı. Bölge ülkelerinin bağlamın ana rol oynadığını vurguladılar.

3) Karşılıklı güvenin, ulusların refahının ve bölgenin istikrarının güçlendirilmesinde ekonomik işbirliğinin olumlu rolünü vurguladılar.

4) Eğitim, bilim, turizm, kültür ve spor alanlarında kültürel işbirliğinin, halkla ilişkilerin ve ortak projelerin uygulanmasının önemini vurguladılar.

5) Bölgede kalıcı barışın ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla ikili ve çok taraflı istişare ve etkileşimler güçlendirilecek.

6) Bölgedeki tüm ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve gelişmesi yönündeki mevcut süreçler memnuniyetle karşılandı.

7) Bu toplantının sonuçlarını olumlu değerlendirirken, bu toplantının Gürcistan'ın eşit katılımına açık olduğunu bir kez daha vurguladılar.

8) Gazze'deki durumu da görüştüler. Masum sivillerin hedef alınmasına derhal son verilmesi gerektiğini vurguladılar.

9) Ermenistan Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanları, bu toplantıya layık bir şekilde ev sahipliği yaptığı ve başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği için İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanına teşekkür ettiler.
Bölgede güven ve işbirliği ortamının genişletilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla "3+3" bölgesel mekanizmasının düzenli toplantılarını değerlendirirken, bir sonraki toplantının diplomatik kanallar aracılığıyla koordine edilecek bir tarihte Türkiye Cumhuriyeti'nde yapılması konusunda mutabakata varıldı. 

# iran tahran # kafkasya # iran # türkiye