Zelenski ABD'ye gitti

Zelenski, Ukrayna'nın ABD'nin NATO eliyle Rusya'yı kuşatma planının parçası olmasından sonra Rusya'nın başlattığı özel askeri operasyonlardan beri ilk yurt dışı ziyaretini ABD'ye gerçekleştirdi. ABD'nin Ukrayna'ya Patriot füzesi göndereceği haberlerinin peşine yapılan bu ziyaret dikkatleri çekti.

Zelenski ABD'ye gitti

Ukrayna'nın NATO'nun doğuya doğru genişleyip Rusya'yı kuşatma planına alet olmasından sonra Rusya özel askeri operasyonlarla karşılık vermişti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, operasyonların başlangıcından bu yana ilk yurt dışı ziyaretini ABD'ye gerçekleştirdi.

Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, "Ukrayna'nın istikrarını ve savunma kapasitesini güçlendirmek için ABD'ye gittim. Özellikle Başkan Joe Biden ile Ukrayna ve ABD arasındaki iş birliğini görüşeceğiz. Ayrıca Kongre'de konuşacağım ve bir dizi ikili görüşme yapacağım." ifadelerini kullandı.

ABD'DE ZİYARETİ DUYURDU

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de ziyareti doğruladı. Jean-Pierre yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın ülkesinin Ukrayna'ya olan kalıcı taahhüdünü vurgulamak için Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i başkent Washington'a davet ettiğini bildirdi. 

"Başkan Biden, Başkan Zelenskiy'i bugün, 21 Aralık'ta, Beyaz Saray'da karşılamayı sabırsızlıkla bekliyor." ifadesini kullanan Jean-Pierre, Kongre'deki iki partinin de Ukrayna'ya olan desteklerinin vurgulanması bakımından Zelenskiy'nin ortak bir oturumda Kongre üyelerine hitap edeceğini belirtti.

ABD'DEN PATRİOT KARARI

ABD basınının geçtiğimiz hafta, üst düzey ABD'li yetkililere dayandırdığı haberlerde ABD'nin Ukrayna'ya Patriot füzeleri göndereceği belirtilmişti. Resmi bir açıklama yapılmasa da ziyaretin Patriot haberlerinin yayılmasının peşine gelmesi dikkatleri çekti. ABD basınına göre Biden'ın, Ukrayna'ya Patriot füzelerinin tesliminin yapılacağını görüşmeden sonra açıklaması bekleniyor.

# Ukrayna # rusya # Putin # Zelenskiy # Amerika Birleşik Devletleri # joe biden