Zelenski'den ABD'de İran düşmanlığı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD'ye ziyarette bulundu. Beyaz sarayda ABD Başkanı Biden ile bir araya gelen Zelenski, görüşme sonrası ortak basın açıklaması yaptı. Akabinde ABD Kongresinde senato üyelerine seslenen Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya ve İran'ı hedef gösterdi. Senatodan silah ve para ya

ABD'ye ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy oval ofiste ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. İkili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Ukrayna'ya yardım sağlamaya devam edeceklerini belirten Biden, şunları söyledi:

"Şu ana kadar 20 milyar doları aşkın yardım yaptık. Patriot gibi gelişmiş hava savunma sistemlerinden füze ve roket sistemlerine kadar birçok silahı Ukrayna'ya sağladık. Sayın Zelenski, endişelenmenize gerek yok. Ukrayna orada durduğu sürece biz yanınızda olacağız."

Biden'ın konuşmasının ardından sözü alan Zelenski, şu açıklamalarda bulundu:

- ABD'ye gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret tarihi bir ziyarettir. Savaşın özellikle son 30 gününde ABD ile ilişkilerimizde yeni bir döneme girdik ve gerçek birer müttefik olduk. Desteklerinden dolayı Başkan Joe Biden'a teşekkür ediyorum. Sayın Biden'ın açıkladığı, 20 milyar dolarlık yardım paketi ve bu paketin en önemli içeriği olan Patriot hava savunma sistemleri bizim için çok önemli. Yaklaşık 45 milyar dolarlık ek finansman desteği için ayrıca teşekkür ediyorum. ABD'nin bu yardımının her bir doları uluslararası güvenliğin güçlendirilmesini sağlayacak.

Basın açıklamasının ardından Zelenski, ABD Kongresinde Cumhuriyetçiler ve Demokratların ortak katıldığı bir oturumda Kongre üyelerine hitap etti. Kongreye ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi başkanlık etti. Gelecek yılın hem Ukrayna hem de ABD için "dönüm noktası” olacağını ifade eden Zelenski, Ukrayna ve ABD birlikteliğine sık sık vurgu yaptı.

Kendilerine verilen mühimmat desteğinin önemli ancak yeterli olmadığını belirten Zelenski, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya kendisine bir müttefik buldu. İran. İran Rusya'ya altyapımızı tehdit eden yüzlerce öldürücü dron gönderdi. Böylece bir terörist diğerini bulmuş oldu. Diğer müttefiklerimize saldırmaları ise an meselesi. Onları şimdi durdurmalıyız." Ukrayna hiçbir zaman Amerikan askerlerinin Ukrayna topraklarında savaşmalarını talep etmedi. Bizim asklerimiz, Amerikan tank ve uçaklarını mükemmel şekilde kullanabilirler. Paranız sadaka değil, küresel güvenlik ve demokrasiye yapılan bir yatırımdır.

Zelenski, konuşmasının sonunda kendilerine verdikleri desteğe teşekkür babında Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'ye Ukrayna askerlerinin imzasını taşıyan Ukrayna bayrağını hediye etti.

Buna karşılık Pelosi de Zelenski’ye Kongre binasında dalgalanmış bir ABD bayrağı sundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# Zelenskiy # Putin # Biden # abd # Ukrayna # rusya