Asgari ücret zammı anket sonuçları açıklandı

Milyonlarca çalışanın merak ettiği 2023 yılı asgari ücreti için ilk toplantı yapıldı. Çalışma Bakanlığı asgari ücretle ilgili kamuoyu anket sonuçlarını açıkladı. Buna göre, kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 7 Aralık'ta ilk toplantısını Çalışma Bakanlığı'nda yaptı. Toplantıda Bakanlığın 2023 Yılında Geçerli Olacak Asgari Ücreti Belirleme Çalışmaları Kapsamında başlatılan araştırma sonuçları açıklandı.

Buna göre, işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu. İşçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 500 liranın üzerindeyken, işverenlerin asgari ücret beklentisi 7 bin lira olarak belirlendi.

Asgari ücretle çalıştığını belirten işçilerin asgari ücretten beklentisi de ortalama 7 bin 630 lira olarak hesaplandı.

"Asgari ücretin artırılacak olması ile birlikte işsizlik oranı da artar mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 55’i işsizliği artıracağı, yüzde 45’i ise artırmayacağı yanıtını verdi. 


İşverenlerin de yüzde 68,8’i asgari ücretin artırılmasının işsizlik oranını da artıracağını düşünüyor.

İkinci toplantı öncesi rakamlara ilişkin bir açıklama da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'dan geldi. Başkanlar Kurulu'nu toplayan Atalay, asgari ücrette kırmızı çizginin 7 bin 785 lira olduğunu altında bir rakam imza atmayacaklarını belirtti:

- Asgari Ücret müzakeresi 7.785 TL'den başlayacak, nereye çıkabiliyorsa çıkacak . 7 bin 785 lira açlık sınırının üzerinde olmalı.Razı gelmeyeceğimiz rakama imza atmayız.

Asgari ücrette ikinci randevu 14 Aralık'ta olacak. İşçi, işveren ve hükümet yetkilileri ikinci toplantıyı da Çalışma Bakanlığı'nda yapacak.

# Asgari ücret # çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı # memur # işçi